| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Antropologija

 • Vrijeme je za solidarnost

  Potres Petrinja (foto: Wikimedia Commons)S portala H-alter prenosimo potpuni vodič koji pruža detalje o tome kako pomoći ljudima na području Petrinje, Gline i Siska te okolnih mjesta pogođenima snažnim potresom 29.12.2020. godine. 

   

   

   

   

   ...

Prehrana i zdravlje

 • Uzgoj dagnji i kamenica u Hrvatskoj

  Marikultura (foto: Wikimedia Commons)Već od najranijih razdoblja svojeg postojanja čovjek je koristio razne plodove prirode koje je sakupljao na kopnu za svoju ishranu. Uz kopnene, na meniju su se nalazili i vodeni organizmi, poput ribe i školjkaša. O tome svjedoče bro...

Biologija

 • Kad zaprijeti epidemija, i mravi prakticiraju fizičko distanciranje

  Mravi (foto: Pixabay)Mravi žive u gusto naseljenim kolonijama. Ovisno o koloniji, tisuće ili milijuni mrava dijele jednu nastambu, prelaze jedni preko drugih i naizgled kaotično obavljaju svoje zadatke. Lako je zamisliti da bi se u ovakvom mravinjaku, gdje su  kontakti između jedinki učestal...

Okoliš

Change the content of this template to fit your needs.

Aktualno

Jelena Likić Objavljeno 17.09.2020 10:09:22

STEM (foto: Bioteka)

Počela je nova školska godina! Koliko ona god izazovna i neizvjesna bila, nadamo se da ćemo je provesti u što mirnijem i sigurnijem okruženju. Kao i proteklih 9 godina, školsku godinu 2020./21. ponovno prate naizbježne Biotekine STEM radionice koje se ove godine odvijaju uz mnogo novosti! Doznajte više!

Petra Peleš Objavljeno 29.05.2020 14:05:00

Djeca i održivi razvoj (foto: projekt LORA)Zamislite da ste u školi imali priliku razvijati svoju projektnu ideju, riješiti konkretan problem u svojoj lokalnoj zajednici, naučili izraditi financijski plan, montirati video, napisati PR članak i zamolbu za donaciju ili pak usavršiti vještine zagovaranja pri lokalnim vlastima kako bi se unaprijedile ustaljene društvene prakse. Što mislite? Koliko biste iz ovih iskustva naučili u usporedbi s paletom praktičnih znanja i vještina koju već desetljećima naša djeca dobivaju u školama?

Petra Novina Objavljeno 13.05.2020 18:05:00

Vuk (foto: Pixabay)Sivi vuk je, uz smeđeg medvjeda i euroazijskog risa, jedna od tri velike zvijeri koje obitavaju na području Hrvatske. Sve tri vrste stoljećima vode konstantnu bitku za opstanak te su sustavno istrijebljene u većem dijelu Europe. Nestajanje vršnih predatora utječe na promjene u hranidbenoj mreži, što posljedično dovodi do neravnoteže cijelog ekosustava. Krajem 19. stoljeća vukovi su nastanjivali cjelokupan prostor Hrvatske, ali je sustavnim izlovljavanjem i uništavanjem staništa od strane čovjeka danas njihovo područje rasprostranjenja smanjeno.

Jelena Babić Objavljeno 17.05.2020 18:05:00

Cilj 1. OR-a (izvor: UN)U sklopu projekta LORA - laboratorij održivog razvoja, sufinanciranom u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, udruga Bioteka s partnerima u narednim će mjesecima pisati autorske članke o 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Tema koju ćemo pokriti prvu odnosi se na Cilj 1. Iskorijeniti siromaštvo svuda i u svim oblicima. Za portal Biologija.com.hr na ovu temu piše Jelena Babić iz udruge Hyla.

Jelena Likić Objavljeno 01.06.2020 11:06:11

Klimatske promjene (foto: enriquelopezgarre / Pixabay)Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na svojoj sjednici održanoj 27. svibnja 2020., potaknuto velikim intenzitetom recentnih klimatskih promjena i njihovim utjecajem na čovjeka i prirodu, donijelo je Izjavu o klimatskim promjenama koju prenosimo u cijelosti.

Prijatelji

Poveznice

Prijava na Newsletter
* obavezno polje

Izdvajamo

Prve kopnene životinje!

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?