| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
Autor : Matea Jarak

Datum objave: 19.01.2017 13:01:00

Chilli papričice (foto: maxpixel.freegreatpicture.com)Volite ljuto? Ako je vaš odgovor „da", mogli biste živjeti duže. Podaci su to istraživanja znanstvenog tima Sveučilišta u Vermontu. Stoljećima su se papričice i jaki začini koristili u tradicionalnoj medicini, a ovo je istraživanje i potvrdilo njihov pozitivan učinak.


Prema istraživanju provedenom na medicinskom fakultetu Larner pri Sveučilištu Vermont, osobe koje konzumiraju ljute čili papričice imaju 13 % manju smrtnost, primarno od bolesti srca i srčanog udara. Unatoč tome što su se papričice i začini stoljećima koristili u tradicionalnoj medicini, samo je jedna studija provedena u Kini prije ove studije, u kojoj su znanstvenici donijeli jednake zaključke.

>>>Zdrave namirnice ze zdravi tlak

Koristeći nacionalnu bazu istraživanja zdravlja i prehrane (National Health and Nutritional Examination Survey), student medicine Mustafa Chopan i njegov profesor Benjamin Littenberg sakupili su podatke o više od 16 000 Amerikanaca čije su se prehrambene navike i zdravlje pratili više od 23 godine, pri čemu su birali ispitanike koji konzumiraju čili papričice. Otkrili su kako je tipičan konzument čili papričica mlad, muškarac, bijelac, američko-meksičkog porijekla, oženjen, pušač, konzumira alkohol, jede mnogo mesa i povrća, ima nizak kolesterol (HDL), niža primanja te nižu razinu edukacije uspoređujući s ispitanicima koji ne konzumiraju čili papričice. Na temelju stope smrtnosti i razloga smrti, ovi su istraživači donijeli zanimljive zaključke.

„Iako još uvijek nije u potpunosti poznat mehanizam kojim bi konzumiranje papričica smanjilo smrtnost, poznati su TRP kanali* koji služe kao primarni receptori kapsaicina, molekule jako zastupljene u papričicama, koji su odgovorni za odgovor organizma na upalu", navode autori.

>>> Ukusna hrana bez šećera

 Nekoliko je mogućih objašnjenja za pozitivne učinke papričica na ljudsko zdravlje. Među njima je i to da kapsaicin ima ulogu u prevenciji pretilosti i kontroli krvnog tlaka te proizvodi antimikrobiološki učinak. Također, kapsaicin potencijalno ima mogućnost izmjene mikroflore probavnog sustava konzumenta, zbog čega se mijenja otpornost osobe na razne patogene. Daljnjim istraživanjima začinjena hrana i ljute papričice mogle bi se naći na popisu terapija prepisanih za različite bolesti.

*TRP kanal ili vaniloidni receptor (TRPV1 receptori), ukoliko je podražen kapsaicinom, aktivira se i otpušta protuupalne molekule.

Izvor: Sciencedaily.com

______

Mustafa Chopan, Benjamin Littenberg.

The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study.

DOI: 10.1371/journal.pone.0169876

______

 

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?