| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
Autor : Matea Jarak

Datum objave: 23.01.2017 11:01:00

Depresija i lijekovi (foto:pixabay.com)Prepisivanje antidepresiva trudnicama moglo bi uzrokovati pojavu urođenih mana kod novorođenčadi, pokazala je najnovija studija Sveučilišta u Montrealu. U nastavku pročitajte rezultate ovog istraživanja.


Nova studija znanstvenika sa Sveučilišta Montréal (UdeM) objavljena u časopisu British Medical Journal otkriva da antidepresivi propisivani trudnicama mogu povećati šanse da se bebe rode s urođenim manama. Rizik pojave urođenih mana kod djece žena koje uzimaju antidepresive varira od 6 do 10 %, u odnosu na 3 do 5 %  kod žena koje ih ne uzimaju. Razlika je  dovoljno velika da se zapitamo oko uzimanja antidepresiva, pogotovo zato što nisu u potpunosti efektivni. "U trudnoći liječiš majku, ali si zabrinut za nerođeno dijete pa korist treba prevagnuti rizik", navodi glavna autorica studije Anick Bérard, profesorica na UdeM i istraživačica u dječjoj bolnici CHU Sainte-Justine.

>>> Pobjedite depresiju - vježbom!

Poznata stručnjakinja za trudnoće i depresije Bérard je već ranije uspostavila vezu između antidepresiva i niske porođajne težine, gestacijske hipertenzije, pobačaja i autizma. Njezina nova studija za zadatak je prvo imala ispitati vezu urođenih mana kod novorođene djece i majki koje boluju od depresije. Svake godine oko 135 000 žena iz Quebeca zatrudni, od kojih oko 7 % pokazuju neke znakove depresije, uglavnom blage do umjerene. Mnogo manji postotak, manje od 1 % pati od teškog oblika depresije.

U svom je ispitivanju Bérard proučavala 18 487 depresivnih žene tijekom trudnoće kroz program Quebec Pregnancy Cohort (QPC), popisu populacije na temelju grupiranja 289 688 trudnoća zabilježenih između 1998. i 2009. Od ukupnog broja podataka, čak je 30 % (3640 trudnica) uzimalo neke antidepresive tijekom prva 3 mjeseca trudnoće. "Proučavali smo promjene samo u prvom tromjesečju jer je to razdoblje kada su svi organski sustavi u razvoju," rekla je Bérard. "Nakon 12 tjedana trudnoće dijete je formirano."

>>> Hranom protiv stresa

Korištenje antidepresiva tijekom presudnog vremena može ometati unos serotonina do fetusa, što može rezultirati malformacijama. "Serotonin je tijekom rane trudnoće ključan za razvoj svih embrionalnih stanica i zato bilo koja tvar koja remeti proces otpuštanja i rada serotonina ima potencijal za uzrokovanje niza malformacija", dodaje autorica. Na primjer, kada u prvom tromjesečju trudnoće trudnica uzima tablete Celexa (citalopram, antidepresiv), rizik od velike urođene mane skoči s 5 na 8 %. Sve u svemu, 88 slučajeva djece rođene s urođenim manama povezano je s korištenjem lijeka. Isto tako, korištenje tableta Paxil (paroksetin, antidepresiv) povezano je s povećanim rizikom pojave srčanih mana, Venlafaksin (Effexor) s oštećenjima pluća, a triciklički antidepresivi (npr. Elavil) s brojnim defektima očiju, ušiju, lica i vrata.

>>>Depresija - bolest modernog društva ili genetski predodređeno stanje?

Depresija je širom svijeta u porastu  te je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije samoubojstvo, do kojeg depresija može dovesti, drugi najčešći razlog smrti među osobama starima od 15 do 29 godina. Depresija je posebno ozbiljna tijekom trudnoće, posebice zbog činjenice da liječnici, a ponajviše psihijatri, porodničari i drugi specijalisti, propisuju više antidepresiva trudnicama nego ikada ranije. U posljednjih deset godina, koliko je Bérard proučavala podatke QPC, udio trudnica na antidepresivima u Quebecu udvostručio se. Tako je od 21 korisnice antidepresiva na 1000 trudnoća u 1998. godini ovaj broj porastao na 43 korisnice na 1 000 trudnoća u 2009. Nova studija je pokazala da su trudnice koje koriste lijekove u pravilu starije dobi, žive same ili su na socijalnoj pomoći te potencijalno boluju i od drugih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i astme. Žene uglavnom nemaju financijska sredstva, slobodno vrijeme ili podršku tražiti druga rješenja, kao što je redovito vježbanje ili savjetovanje sa psihoterapeutom.

>>> Vitamini B3, B5 i B9

"Postoji više načina kako liječiti blage do umjerene depresije, ali morate imati vrijeme, novac i ohrabrenje da ih iskoristite", zaključuje Bérard. "S obzirom na to da sve veći broj žena obolijeva od depresije tijekom trudnoće, novi rezultati imaju izravne implikacije na njihovo liječenje", dodaje. "Ovo istraživanje još je važnije s obzirom na to da se učinkovitost antidepresiva u trudnoći  u većini slučajeva depresije (blage do umjerene depresije) pokazala marginalnom. Potrebna je, stoga, visoka predostrožnost u korištenju antidepresiva tijekom trudnoće te je preporučljivo potražiti rješenja koja ne zahtijevaju lijekove."

Izvor: Sciencedaily.com

______

Anick Bérard, Jinping Zhao and Odile Sheehy.

Antidepressant use during pregnancy and the risk of major congenital malformations in a cohort of depressed pregnant women: An updated analysis of the Quebec Pregnancy Cohort.

DOI: 10.1136/bmjopen-2016-01337

_____

 

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?