| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
Autor : Matea Jarak

Datum objave: 31.01.2017 15:01:00

Rajčica (foto: flickr.com)Što nedostaje rajčicama iz supermarketa? Prema mišljenju potrošača, rajčice nemaju okus, stoga su znanstvenici sa Sveučilišta Florida odlučiti vratiti okus u drage nam rajčice. U nastavku pročitajte kako im je to pošlo za rukom.


U studiji objavljenoj u časopisu Science, Harry Klee, profesor hortikulturnih znanosti pri Sveučilištu Florida na Institutu hrane i poljoprivrednih znanosti, otkrio je  kemijske kombinacije za bolji okus rajčice. „Samo popravljamo ono što je bio oštećeno u posljednjih pola stoljeća kako bismo rajčice pogurali natrag prema onome gdje su bile prije jednog stoljeća, pune okusa", navodi Klee, naglašavajući da ove tehnike uključuje klasičnu genetiku, no ne i genetske modifikacije. „Možemo poboljšati okus rajčice supermarketa."

Prvi korak je saznati koji od stotina kemikalija u rajčicama daje najveći doprinos okusu. Suvremene rajčice nemaju dovoljno šećera i kemikalija presudnih za bolji okus. „Te su osobine izgubile tijekom posljednjih 50 godina jer uzgajivači nisu imali alate za rutinsku provjeru okusa", dodaje Klee. Kako bi pomogli, istraživači su proučavali alele, odsječke DNA koji rajčicama daju njihove specifične osobine. Klee je usporedio taj koncept s DNA kod ljudi. Svi imaju isti broj gena u DNA, ali određena verzija svakog gena određuje osobine kao što su visina, težina i boja kose.

 

Željeli smo saznati zašto suvremenim sortama rajčica nedostaju ti spojevi koji daju okus ", dodaje Klee. „ Smatramo da je do toga došlo jer se izgubilo više alela nego što je trebalo." Znanstvenici su zatim identificirati lokacije željenih alela u genomu rajčice. To je zahtijevalo procjenu svih gena. Zatim su mapirali gene koji kontroliraju sintezu svih važnih kemikalija. Nakon što su ih pronašli, koristili su genetske analize kako bi zamijeniti „loše" alele u suvremenim sortama rajčica s „dobrim" alelima.

Zato što je za uzgoj potrebno vrijeme, a znanstvenici proučavaju 5 ili više gena, Klee je zaključio kako bi nove genetske osobine iz njegova posljednjeg ispitivanja mogli čekati 3 do 4 godine dok se ne počnu proizvoditi u novim sortama rajčica.

Izvor: Sciencedaily.com

______

Denise Tieman, Guangtao Zhu, Marcio F. R. Resende Jr., Tao Lin, Cuong Nguyen, Dawn Bies, Jose Luis Rambla, Kristty Stephanie Ortiz Beltran, Mark Taylor, Bo Zhang, Hiroki Ikeda, Zhongyuan Liu, Josef Fisher, Itay Zemach, Antonio Monforte, Dani Zamir, Antonio Granell, Matias Kirst, Sanwen Huang, Harry Klee.

A chemical genetic roadmap to improved tomato flavor.

DOI: 10.1126/science.aal1556

­­­­­_____

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?