| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
Autor : Matea Jarak

Datum objave: 10.03.2017 11:03:00

Borovnica (pixabay.com)Male plave kuglice omiljen su izbor roditelja i pobornika zdrave prehrane. Borovnice su odličan izvor antioksidansa i flavonoida, molekula koje staju u obranu našeg organizma u borbi protiv upala. U nastavku saznajte kako konzumacija borovnica pomaže i našem mozgu.


Tijekom ispitivanja Sveučilišta Exeter zdravi ljudi u dobi 65-77 godina koji su pili koncentrirani sok borovnica svaki dan pokazali su poboljšanje kognitivnih funkcija, protok krvi u mozgu i aktivaciju mozga tijekom obavljanja kognitivnih testova. Znanstvenici su također pronašli dokaze koji pokazuju napredak u radnoj memoriji.

Borovnice su bogate flavonoidima koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Dr. Joanna Bowtell, voditeljica odsjeka sportskih i zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Exeter, navodi: „Naše kognitivne funkcije ima tendenciju padati kako mi starimo. No, prethodna su istraživanja pokazala kako su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba koje konzumiraju prehranu bogatom biljnom hranom." U ovoj su studiji znanstvenici pokazali da nakon samo 12 tjedana konzumiranja 30 ml koncentriranog soka borovnice svaki dan, protok krvi u mozak, aktivacija mozga i neki aspekti radne memorije poboljšani su u skupini zdravih starijih osoba.

Od 26 zdravih odraslih osoba koje su sudjelovale u ispitivanju, 12 ih je dobilo koncentrirani sok borovnica, koji pruža ekvivalent od 230 g borovnica, jednom na dan, dok je njih 14 dobilo placebo. Prije i nakon 12 tjedana, sudionici su rješavali nekoliko kognitivnih testova dok su MRI skenerom (magnetic resonance imaging) praćene njihove moždane funkcije i mjeren protok krvi u mozgu tijekom odmora.

U usporedbi sa skupinom koja je dobila placebo, oni koji su uzeli dodatak od borovnice pokazali su značajno povećanje moždane aktivnosti u područjima mozga vezanima za testove. Studija je isključila svakoga tko je izjavio da konzumira više od 5 porcija voća i povrća dnevno, i svi su  se sudionici morali pridržavati svoje normalne prehrane tijekom provedbe studije.

Prethodna istraživanja pokazala su da je rizik od demencije smanjen većim unosom voća i povrća, dok su kognitivne funkcije bolje očuvane kod zdravih starijih osoba s prehranom bogatom biljnom hranom. Flavonoidi, koje u velikim količinama nalazimo u biljkama, su vjerojatno važna komponenta koja uzrokuje te učinke.

Izvor: Sciencedaily.com

______

Joanna L. Bowtell, Zainie Aboo-Bakkar, Myra Conway, Anna-Lynne R. Adlam, Jonathan Fulford.

Enhanced task related brain activation and resting perfusion in healthy older adults after chronic blueberry supplementation.

DOI: 10.1139/apnm-2016-0550

______

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?