| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 31.12.2018 16:12:00

IRS (foto: Željka Majić)Zadnje dvije godine imala sam tu čast biti tutorom na Međunarodnoj istraživačkoj školi u Rusiji. Već sama pomisao biti dijelom nekog međunarodnog događanja je sjajna: upoznate različite ljude, izmijenite iskustva, naučite nešto novo, steknete prijatelje iz čitavoga svijeta...No kad se sve to smjesti u neku daleku misterioznu zemlju Jakutiju, onda čitava stvar postaje još zanimljivija. 


Nikada niste čuli za Jakutiju? Republika Saha ili Jakutija je federalna jedinica u sklopu Ruske Federacije i nalazi se na ruskom Dalekom istoku. Najpoznatija je možda po ostatcima mamuta, dijamantima i po trajno zaleđenom tlu ili permafrostu. Ipak, Jakutija je puno više od toga: ljudi, kultura, tradicija, priroda, rijeka Lena...Mogla bih satima pričati o svim ljepotama i posebnostima te zemlje, no svrha ovog članka je pomalo drugačija. Želim vam predstaviti školu koja se tamo održavala zadnje dvije godine. Zašto bi vas zanimala neka škola u Rusiji, pitate se? Zato jer imate priliku i sami se prijaviti ove godine! Škola treba više hrvatskih predstavnika i zato ne oklijevajte - pravo je vrijeme da krenete raditi na svojoj prijavi! 

O Međunarodnoj istraživačkoj školi

International Research School (IRS) vrlo je zanimljiv i jedinstven projekt. Ako ste mladi znanstvenik/ca pun/a entuzijazma i volje za podučavanjem, u njemu možete sudjelovati kao voditelj/ca projekta. Učenici srednjih škola sudjeluju kao polaznici u projektima koje su za njih osmislili upravo ti mladi znanstvenici. Projekti su takozvani ekspres projekti i traju samo 10 dana. U tih deset dana formira se hipoteza, postave ciljevi, izvedu se eksperimenti, skupe se i obrade podaci te se istraživanje i rezultati prezentiraju kolegama i stručnjacima. Čitav rad je dodatno začinjen i zabavom: interaktivni treninzi, sportske igre, radionice, izleti i nezaboravna druženja.

IRS (foto: Željka Majić)

Svatko će tu naći neki projekt za sebe, bilo da ga zanima fizika, kemija, molekularna biologija, ekologija, psihologija, antropologija, robotika, akustika ili pak astronomija. Škola ove godine ulazi u svoju dvanaestu godinu, a čak 34 zemlje su zabilježile svoje sudjelovanje u ovom jedinstvenom projektu. 

Osobno iskustvo sudjelovanja u školi

Kako bih vam približila rad na takvim projektima, opisat ću ukratko svoje iskustvo tijekom zadnje dvije godine. 2017. sudjelovala sam na projektu koji se bavio istraživanjem permafrosta u Jakutiji. Posjetili smo nekoliko lokacija nedaleko od škole u kojoj smo bili smješteni te smo skupili uzorke permafrosta i napravili temperaturna mjerenja. Uzorke tla smo potom dodatno analizirali u laboratoriju, mjereći parametre poput pH, provodljivosti i količine vode. Uz to smo posjetili i Institut permafrosta, gdje smo duboko pod zemljom šetali hodnicima probijenim kroz slojeve trajno zamrznutog tla.

IRS (foto: Željka Majić)

Ove godine je pak projekt bio o jedinstvenoj tvorevini poznatoj pod nazivom Buluus. Ruski naziv za ovu vrstu tvorevine je nalednjemački aufeis,a engleski icing...U biti se radi o jako velikoj nakupini leda, koja podsjeća na ledenjak, ali to ipak nije. Ta ogromna nakupina leda kroz godinu prolazi kroz jako velike promjene u veličini.

Tijekom zime, dok su temperature -30, -40 stupnjeva, dolazi do nakupljanja leda. U ljetnom periodu, kada se temperature u ovom kraju svijeta penju do +35 stupnjeva, cijela nakupina se potpuno otopi. U sklopu projekta smo posjetili ovo mjesto i napravili terensko prikupljanje podataka i uzoraka koje smo kasnije analizirali u našem laboratoriju. Uz pomoć satelitskih slika i podataka koje smo dobili pokušali smo naći odgovore na pitanja poput "kako globalno zatopljenje utječe na dinamiku naše ledene tvorevine?".

Osim rezultata koje smo dobili, važni su i drugi znakovi uspjeha. Prije svega to su ponos na licima učenika kad prezentiraju svoje rezultate pred punim auditorijem, zapaljena iskra ljubavi prema istraživanju i preispitivanju svijeta, razvijanje kritičkog mišljenja i uspješan timski rad u međunarodnoj skupini

Kako se prijaviti?

IRS (foto: Željka Majić)

Za 2019. godinu već su odabrani datum i mjesto održavanja ove škole. Od 23. lipnja do 3. srpnja 2019. mladi znanstvenici i zaljubljenici u istraživanja okupit će se nedaleko od Moskve, u Kalugi kako bi još jednom uživali u znanosti i nezaboravnom druženju.

Bit će tu zasigurno vrlo mnogo zanimljivih projekata, a sad je pravo vrijeme da razmislite o svemu i prijavite se za sudjelovanje, bilo kao polaznik ili kao tutor. Natječaj za tutore je raspisan i prijaviti se možete do 15. siječnja. Postanite dio hrvatske ekipe koja u ovom trenutku broji tek jednog člana. Nadamo se da će ubuduće taj broj rasti jer zastupati svoju domovinu na ovakvom događaju nije samo čast, već i veliko zadovoljstvo.

* Za više informacija posjetite web stranicu http://irschool.ru/

 Sva dodatna pitanja možete uputiti i direktorici IRSa (na engleskom): Ksenia Salnikova, email adresa: ksbarkova@yandex.ru 

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?