| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 27.02.2020 12:02:03

Zeleni forum (logo)Organizacije civilnog društva (OCD) okupljene u mrežu udruga Zeleni forum koje djeluju u području zaštite okoliša i prirode te energetike i klime uputile su otvoreno pismo nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike (MZOE) i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Pismo je vezano za dugogodišnji izostanak osiguranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva te financiranje i sufinanciranje okolišnih projekata koje provode OCD-i.


Dok je Hrvatska kao zemlja članica trenutačno među zadnjima u povlačenju dostupnih sredstava iz EU fondova, organizacije civilnog društva koje djeluju u području zaštite okoliša i prirode te energetike i klime svojim radom i projektima koje provode ispunjavaju ciljeve na koje se Republika Hrvatska obavezala putem nacionalnog zakonodavstva, kao članica Europske unije, ali i putem brojnih međunarodnih sporazuma. Brojna tijela koriste rezultate rada različitih OCD-a prilikom izvještavanja prema Europskoj uniji i drugim međunarodnim tijelima. Udruge između ostalog upozoravaju na zagađenje i štetne projekte, educiraju javnost, pripremaju i provode projekte u kojima lokalnim zajednicama osiguravaju infrastrukturu, opremu, rade s ranjivim skupinama, čuvaju bioraznolikost i sudjeluju u aktivnostima u zaštićenim područjima prirode, osiguravanju čiste vode, tla i zraka, obnovljivih izvora energije te pomažu u boljem gospodarenju otpadom. Često nadoknađuju nepokrivenost teritorija RH inspekcijskim službama i stvaraju nova radna mjesta. MZOE pak ne osigurava siguran i stabilan sustav financiranja OCD-a na tom polju i podršku razvoju malih i srednjih udruga skoro cijelo desetljeće, što dovodi do urušavanja mnogih civilnih inicijativa i organizacija na terenu.

MZOE je ulaskom u Europsku uniju ukinulo razvijeni sustav financiranja projekata iz svoje nadležnosti koji je bio sličan po uvjetima onima iz ostalih ministarstava. Dok ostala ministarstva i danas prepoznaju važnost i ulogu civilnog društva i raspisuju natječaje, MZOE udruge iz svog djelokruga ne prepoznaje kao partnere te već dugi niz godina ne osigurava financiranje projekata iz nacionalnih izvora. Šuma (foto: Pixabay)Time manje udruge koje djeluju na lokalnoj razini i koje provode konkretne akcije u svojim zajednicama nemaju pristup financiranju.

Oni OCD-i koji imaju kapacitet provoditi veće projekte suočavaju se s nedostatkom institucionalne i financijske potpore prilikom provedbe projekata koji se financiraju iz različitih fondova i programa Europske unije, a za koje nije osigurano financiranje u 100%-tnom iznosu. Kako MZOE ne osigurava potporu, OCD-i su u pojedinim slučajevima prisiljeni odustajati od potpisivanja ugovora za pozitivno evaluirane projekte zbog nemogućnosti osiguravanja vlastitog sufinanciranja ili pretfinanciranja projekata. Dok MZOE šuti, Ministarstvo financija putem Savjeta za razvoj civilnog društva ističe da je moguće osigurati proračunska sredstva za pružanje podrške radu udruga u pojedinim sektorima, ako nadležno ministarstvo iskaže potrebu za time.  Na sredstva iz EU programa i fondova udruge plaćaju poreze, prireze i doprinose u iznosima koji često nadmašuju sufinanciranje, i u takvim slučajevima OCD-i predstavljaju de facto neto uplatitelje u državni proračun.

Zbog svega navedenog Zeleni forum je prisiljen ukazati na ovu ozbiljnu krizu, te poziva MZOE da iznađe rješenje za financijske izazove s kojima se udruge iz područja zaštite okoliša i prirode te energetike i klime suočavaju. Bez poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva nema ni razvoja društva u cjelini. Novi Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti. Želimo u partnerstvu s MZOE zajednički djelovati u stvaranju, provođenju i nadzoru politika koje su od izravnoga interesa za građane na tom polju kako bismo zajedno osigurali zaštitu okoliša i prirode koju zaslužuju građani RH, a isto tako i priroda koja nas okružuje, ističu u Zelenom forumu.

 

Izvor: www.biom.hr

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?