| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Akcije

Datum objave: 23.10.2009 12:10:00

Čaša vina"Crveno vino s crvenim mesom, bijelo vino s ribom" poznato je pravilo za koje japanski istraživači tvrde da ima i svoju znanstvenu podlogu.


Naime, neugodan okus riblje note koji se osjeća nakon konzumacije crvenog vina s nekim vrstama ribe i morskim plodovima rezultat je željeza koje se prirodno nalazi u crvenom vinu. Takayuki Tamura je sa suradnicima proučavao spomenuto zlatno pravilo, no i njegov izuzetak koji kaže da se neka crvena vina ipak posve dobro slažu s morskim plodovima. Sve dosad, nije se moglo točno predvidjeti koja će vina potaknuti neugodan okus zbog manjka informacija o njegovu uzroku.

Istraživači su od enologa koji su bili uključeni u studiju tražili da ispitaju 38 vrsta crvenog i 26 vrsta bijelog vina u kombinaciji s obrokom od jakobovih kapica. Neka su vina sadržavala male količine željeza, što je ovisilo o zemlji porijeka, varijetetu i starosti vina. Otkriveno je da vina s većim količinama željeza daju intenzivniji neugodan okus u kombinaciji s morskim plodovima. Rezultat je potvrđen i kada su istraživači vinu dodali tvar koja veže željezo jer je neugodan okus kombinacije vina i hrane nestao. Znanstvenici stoga, sukladno svojim rezultatima, uz morske plodove preporučuju konzumaciju crvenih vina s niskim udjelom željeza.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

Izvor: Eureka Science News


 

 

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?