"Crveno vino s crvenim mesom, bijelo vino s ribom" poznato je pravilo za koje japanski istraživači tvrde da ima i svoju znanstvenu podlogu.
Naime, neugodan okus riblje note koji se osjeća nakon konzumacije crvenog vina s nekim vrstama ribe i morskim plodovima rezultat je željeza koje se prirodno nalazi u crvenom vinu. Takayuki Tamura je sa suradnicima proučavao spomenuto zlatno pravilo, no i njegov izuzetak koji kaže da se neka crvena vina ipak posve dobro slažu s morskim plodovima. Sve dosad, nije se moglo točno predvidjeti koja će vina potaknuti neugodan okus zbog manjka informacija o njegovu uzroku.
Istraživači su od enologa koji su bili uključeni u studiju tražili da ispitaju 38 vrsta crvenog i 26 vrsta bijelog vina u kombinaciji s obrokom od jakobovih kapica. Neka su vina sadržavala male količine željeza, što je ovisilo o zemlji porijeka, varijetetu i starosti vina. Otkriveno je da vina s većim količinama željeza daju intenzivniji neugodan okus u kombinaciji s morskim plodovima. Rezultat je potvrđen i kada su istraživači vinu dodali tvar koja veže željezo jer je neugodan okus kombinacije vina i hrane nestao. Znanstvenici stoga, sukladno svojim rezultatima, uz morske plodove preporučuju konzumaciju crvenih vina s niskim udjelom željeza.
Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Izvor: Eureka Science News