| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 12.01.2010 11:01:00

ČešnjakSmrdjeti ili ne smrdjeti - često je pitanje pri odlučivanju koliko češnjaka staviti u večeru. Prije nekoliko godina, možda ste se i pitali poboljšava li češnjak doista zdravlje ili su takve tvrdnje samo prazna marketinška priča. Danas stotine znanstvenh radova potvrđuju brojne njegove dobrobiti.


"Češnjak je jedna od najistraživanijih biljaka u medicini ikad - njegove su zdravstvene dobrobiti znantveno dokumentirane. Kad bi mi bilo zabranjeno jesti sve biljke osim jedne, ne bih se odrekao češnjaka jer osigurava naširi spektar zdravstvenih dobrobiti i ima odličnu znanstvenu potporu", pojašnjava Jeya Henry sa Sveučilišta Oxford Brookes.

Učinci češnjaka na zdravlje dolaze većinom od njegovih spojeva sa sumporom, što je prirodan način izbjegavanja biljnih nametnika. Na štetu češnjaka, ljudi su od svojih početaka zavoljeli njegov okus i zdravstvene dobrobiti - graditelji egipatskih piramida svakodnevno su dobivali češnjak za snagu, kao i grčki i rimski vojnici tijekom ratnih osvajanja.  Louis Pasteur je 1850-ih zamijetio antibakterijsku aktivnost češnjaka, a od tada znanstvenici diljem svijeta rade na rješavanju tajne njegova uspjeha.“Kad bi mi bilo zabranjeno jesti sve biljke osim jedne, ne bih se odrekao češnjaka jer osigurava naširi spektar zdravstvenih dobrobiti i ima odličnu znanstvenu potporu” - Jeya Henry

Henry navodi pet najvažnijih zdravstvenih svojstava češnjaka: antibiotička svojstva, svojstva protiv nastanka raka, svojstvo razrjeđenja krvi, antiviralna i antifungalna svojstva. No češnjak se pokazao dobrim borcem i protiv visokog krvnog tlaka, kolesterola, AIDS-a, artritisa, dijabetesa, gripe, gubavosti i tuberkuloze.

John Milner iz instituta National Cancer Institute iz SAD-a kaže da su, unatoč svim današnjim saznanjima o dobrobitima češnjaka, potrebne dodatne studije kako bi se razjasnilo na koji način ostale sumporne komponente i njihove interakcije djeluju na zdravlje.

Alicin, tvar jakog antibakterijskog i antifungalnog djelovanja, danas je najčešće spominjana sumporna komponenta češnjaka i često se prodaje kao dodatak prehrani u obliku tableta. "Kuhanjem češnjaka alicin se razgrađuje te neki stručnjaci smatraju da bi se češnjak uvijek trebao jesti sirov kako bismo ostvarili pune dobrobiti njegova djelovanja, no takve tvrdnje još uvijek nisu dokazane", pojašnjava Henry.

Uz sumporne sastavnice, češnjak je prepun enzima, vitamina B, bjelančevina, saponina, flavonoida i mnogih drugih tvari. "Razumijevanje tako kompleksne mješavine tvari velik je znanstveni izazov", priznaje Milner.

Oba znanstvenika vjeruju kako se suplementi češnjaka koji sadrže samo jednu do dvije njegove sastavnice ne mogu mjeriti s prirodnim češnjakom. "Cilj farmaceutskih kompanija nije prodavanje više tvari odjednom, već jednu po jednu komponentu", pojašnjava Henry.

No Ronald Cutler koji proučava alicin pri Sveučilištu u Londonu, ne slaže se s tvrdnjama dvojice znanstvenika da se svojstva prirode ne mogu kopirati u laboratoriju. Cutler je ekstrahirao alicin iz češnjaka i koristio ga u kliničkim studijama kako bi učinkovito liječio sojeve bakterije Staphylococcus aureus, otporne na antibiotik meticilin. Cutler, koji je i znanstveni savjetnik za tvrtku Allicin International koja prodaju ekstrakte alicina, tvrdi: "Priroda nam je pokazala put. Na nama je da ga slijedimo i poboljšamo". Dodaje i da se slaže s tvrdnjom da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjela kompleksnost spojeva češnjaka.

Unatoč svemu iznesenome, ostaje pitanje specifične arome češnjaka. Henry, inače rođen u Indiji, a odgojen u Šri Lanci, vjeruje kako bi europljani trebali biti otvoreniji za mirise hrane, a preporučuje i biljke koje pomažu u smanjenju mirisa češnjaka - komorač, klinčić i cimet.

 

Izvor: Prevedeno s dopuštenjem Royal Society of Chemistry

 

 

 

 

 

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?