| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 24.03.2010 15:03:59

klinčićiNovo istraživanje Sveučilišta Miguel Hernández otkriva da je klinčić (Syzygium aromaticum) najbolji antioksidativni začin, zbog visoke razine fenolnih spojeva, ali i drugih iznimno zdravih svojstava.


"Od pet antioksidativnih svojstava koje smo testirali, klinčić je, između ostaloga, vrlo dobro smanjivao peroksidaciju i bio je najbolji reducens željeza", izjavila je Juana Fernández-López, jedna od autora studije. Kao rezultat istraživanja objavljenog u časopisu Flavour and Fragrance Journal, znanstvenici su ovaj začin proglasili najboljim prirodnim antioksidansom.

Klinčić, čest začin mediteranske prehrane, istraživan je zajedno s ostalim začinima često korištenima na ovim područjima - origanom (Origanum vulgare), timijanom (Thymus vulgaris), ružmarinom (Rosmarinus funcionarios cinalis) i kaduljom (Salvia funcionarios cinalis).

Cilj istraživanja bio je omogućiti nove informacije koje će pomoći u implementaciji ovih začina u različite prehrambene proizvode, poglavito mesne.

 "Oksidacija lipida jedan je od glavnih razloga kvarenja hrane, a uzrokom je i značajnog smanjenja hranjive vrijednosti, kao i gubitka okusa hrane", naglašava Fernández-López. Takve promjene dovode do smanjenja roka trajanja prehrambenih proizvoda. Kako bi se to izbjeglo, prehrambena industrija u svojim proizvodima koristi sintetičke antioksidanse oko kojih se podižu sumnje u potencijalnu toksičnost i razne nuspojave. Kao rezultat toga, zamjetan je rastući interes za korištenjem proizvoda na bazi biljaka (začina i aromatičnih biljaka) s potencijalnom antioksidativnom aktivnošću kako bi se sintetički antioksidansi zamijenili prirodnima.

 

Izvor:  Eureka Science News

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?