| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 20.12.2010 12:12:00

Znanstvenici (foto: Flickr)Povodom 125. godišnjice Hrvatskog prirodoslovnog društva održan je znanstveno stručni skup pod nazivom „125 godina komuniciranja i popularizacije znanosti u Hrvatskoj". 125 godina?! Zar je moguće da imamo toliko dugu tradiciju popularizacije znanosti? A ako je imamo, zašto onda o njoj slabo znamo?


Čak i moja malenkost, koja je sudjelovala na tom skupu, ostala je pozitivno šokirana velikim brojem krasnih primjera popularizacije koji su se jedan za drugim nizali toga 9. i 10. prosinca u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Ako se krećem u tom miljeu i bavim popularizacijom kroz članke koje pišem i nisam čula za te primjere, postavlja se pitanje koliko o tome zna netko tko uopće nema doticaja niti sa znanošću niti s njezinom popularizacijom?

Kako bih odgovorila na to, napravih malo ispitivanje. Statistički, doduše, nebitno - jer je izvršeno samo na jednom uzorku. Vjerojatno će mnogi reći da jedan primjer ništa ne znači i da ne ocrtava pravo stanje stvari. Možda i ne znači, no sigurna sam da ima mnogo onih koji će se poistovjetiti s navedenim primjerom. Možda i među vama koji ovo čitate. Upoznajmo najprije našeg ispitanika: gospodin M je prosječno obrazovan Hrvat u najboljim godinama, ima obitelj, posao, u slobodno vrijeme malo čita i ne bavi se niti jednim znanstvenim područjem... Skup HPD (foto:  Biologija.com.hr)Pred njega je bilo stavljen zadatak da navede neke primjere popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Prvo me je blijedo pogledao kao da traži dodatno pojašnjenje. Objasnila sam mu zatim da se popularizacija znanosti može definirati kao širenje informacija o znanosti i približavanje tih informacija svima koji nisu usko profesionalno vezani uz njih. Stvari su mu bile malo jasnije, no još uvijek nisam dobila primjere popularizacije znanosti koje sam od njega tražila. Na kraju sam ga upitala odakle crpi informacije o znanosti i zanima li ga uopće što sve znanost može. Sjetio se tada da je prošle godine bio na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju i da povremeno zna prelistati časopise Drvo znanja i Prirodu na koje je pretplaćen njegov sin, ali da znanosti ne pridodaje neku veliku pažnju jer je uglavnom percipira kao tešku, neshvatljivu i pomalo dosadnu.

Ako ste znanstvenik koji uživa u svom poslu i koji bi želio da i drugi vide ljepote toga posla, onda vam ovakvi rezultati ispitivanja dođu kao mač kroz srce (da se tako pjesnički izrazim). I ne možete a da se ne zapitate: tko je tu kriv? U čemu je problem ako postoji masa entuzijastičnih znanstvenika i studenata znanstvenih područja koji svoju ljubav prema znanosti žele podijeliti, ali stalno nailaze na prepreke? Zašto popularizacija znanosti u Hrvatskoj nije cijenjena i popularna kao vani? I u konačnici, što bi se trebalo učiniti da se promijeni stanje, pa da popularizacija stvarno zaživi i kod nas i obavi ono što joj je primarni cilj: da donese točne i provjerene informacije o znanstvenim postignućima i pokaže svima da je znanost i zanimljiva i uzbudljiva i jednostavno...predivna? Pitanja koja su postavljena nemaju jednostavne odgovore, a kako bih ispala politički korektna, neću ni pokušati dati odgovore na njih. Ostavljam vama to na promišljanje i slobodu da nam dojavite svoje odgovore.Skup HPD (foto: Biologija.com.hr)

No ipak, dat ću vam odgovor na ono pitanje iz naslova. Popularizacija znanosti u Hrvatskoj je stvarnost - to sam naučila na skupu (fotografije gore desno i lijevo). Kolege znanstvenici i studentske sekcije za pojedina područja bave se svime: održavaju radionice, pokreću projekte poput E-škola, pišu za portale, časopise i populariziraju znanost uglavnom zahvaljujući vlastitom entuzijazmu. To je za svaku pohvalu, no čini mi se da će proći još puno vremena prije nego se prepreke otklone i taj rad postane cijenjen i dobije potrebnu potporu. Čiju potporu, možete se zapitati? Potporu svih: sponzora koji će osigurati potrebna financijska sredstva za održavanje radionica, rad portala ili izdavanje časopisa, zatim potporu znanstvenika koji se ne bave popularizacijom i koji ne vide smisla u takvoj djelatnosti i u konačnici potporu svih onih kojima se znanost i nastoji približiti. Potpora služi ujedno i kao najbolja reklama - uz nju će vijest o radionicama, portalima, izložbama i festivalima posvećenima znanosti doći do svakoga gospodina M u Lijepoj našoj. Bez međusobne potpore, u to sam sigurna, entuzijastični popularizatori će postati prava rijetkost, ako ne i potpuno izumrijeti. To pak ne bi bilo nimalo dobro za samu znanost, budući da su oni za nju jednako bitni kao i menadžeri za glumce ili pjevače. Stoga, pružimo si međusobnu potporu i nemojmo dopustiti da popularizacija znanosti postane mit u Hrvata.

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?