| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 02.01.2012 10:01:00

Berkley (foto: Prt Scr)Danas možemo raditi nešto što je prije bilo potpuno nezamislivo - u vlastitom domu gledati događaj koji se odvija na drugom kraju svijeta. To nam je u početku omogućila televizija, ali danas je internet vodeći medij. Ovaj članak napisan je kao „kratki vodič " za internetske stranice na kojima je moguće besplatno slušati predavanja s vodećih svjetskih sveučilišta te za stranice na kojima su, u kratkim prezentacijama, objašnjene teme iz matematike, statistike, fizike, biologije, kemije (onako kako vam to profesori nisu nikad objasnili).


Khan Academy

Prema vlastitom iskustvu, kako bih nešto dobro naučila moralo se poklopiti nešto od sljedećeg: ili mi se gradivo jako sviđalo (što upali samo za neke stvari/predmete), ili sam imala strogog profesora/icu (pa sam morala) ili sam imala vrhunskog profesora/icu koji me je znao/la zainteresirati i prenijeti znanje (što, nažalost, nije tako često).

Međutim, što ako nešto nisam naučila kako sam trebala jer nije bio zadovoljen niti jedan od ova tri razloga, a sada se od mene očekuje da to znanje imam? Ok, još uvijek vrijedi ona stara: „sjest ću" za knjigu i naučiti sama, ali danas imam i Khan Academy za pomoć. Dotična stranica pokriva brojne sadržaje iz najrazličitijih područja u obliku kratkih prezentacija (5-10 min) te testove iz tih područja. Trenutno su pokrivena područja poput: astronomije, biologije, kemije, ekonomije, statistike, linearne algebre, trigonometrije, diferencijalnih jednadžbi, algebre. U trenutku kada je ovaj članak pisan, pregledano je preko 93 milijuna prezentacija na ovoj stranici i većina korisnika mogla je samo reći:  „Živio, gospon Khan!"

Web adresa ove stranice je: www.khanacademy.org

MIT, Yale, Harvard...

U zadnje vrijeme, na nekim svjetski poznatim fakultetima započet je trend stavljanja prezentacija i predavanja iz različitih kolegija na internet. Uglavnom se tu radi o vrhunskim predavačima, a predavanjima traju dulje nego na Khan Academy (50-ak minuta u prosjeku).

Tako, primjerice, na stranicama Sveučilišta Yale moguće je slušati predavanja iz: kemije, astronomije, biomedicinskog inženjerstva, ekologije i evolucijske biologije, fizike, psihologije, sociologije, povijesti, povijesti umjetnosti...

Na stranicama Sveučilišta Berkeley moguće je slušati predavanja iz: kemije, biokemije, molekularne biologije, astrofizike, NYC (foto: Prt Scr)povijesti, prava, sociologije, povijesti umjetnosti, statistike i vjerojatnosti, klimatskim promjenama...

Na stranicama instituta MIT (Massachusetts Institute of Technology) moguće je pronaći predavanja iz gotovo svih predmeta koji se održavaju na MIT-u. Ugrubo su predavanja podijeljena na sljedeće kategorije: znanost (biologija, kemija , fizika, matematika, znanost o mozgu, znanosti o zemlji, atmosferi), arhitektura i planiranje, zdravlje i tehnologija, ekonomija, umjetnost i socijalne znanosti( antropologija, političke znanosti, povijest, filozofija...)

Na stranicama Sveučilišta Harvard nisu toliko široke ruke pa sam pronašla svega par besplatno dostupnih predavanja (npr. o herojima i anti-herojima u civilizaciji antičke Grčke; o Kini, uvod u računalne znanosti, vjerojatnosti...)

Također, i na Sveučilištu New York (New York University) moguće je naći neka besplatna predavanja, no oni su tek na početku uvođenja tih mogućnosti pa će u budućnosti, vjerojatno, biti dostupan veći broj predavanja.

Stanford

Neka sveučilišta imaju otvoreni online sustav za učenje gdje se prijavite za predavanja koja vas zanimaju, pratite predavanja u obliku kratkih prezentacija od 10-ak minuta te rješavate domaće zadaće. Na Stanfordu novi ciklus predavanja počinje u siječnju, a moguće je prijaviti se za predavanja poput anatomije, kriptografije, strojnog učenja, dizajna  i analize algoritama....

Također, moguće je i samo slušati predavanja od prošlih godina:

http://itunes.stanford.edu/index.html

http://openclassroom.stanford.edu/MainFolder/HomePage.php

http://engineering.stanford.edu/extended_education

Ukoliko nemate vremena tražiti po svakom sveučilištu postoje li predavanja iz nečega što vas zanima, onda će vam se svidjeti stranica na kojoj postoji pregled predavanja po kategorijama, a uključuje sva dosad navedena sveučilišta.

Do prije tri mjeseca ni sama nisam bila svjesna postojanja Khan Academy ili mogućnosti da mogu slušati predavanja na drugim fakultetima. Danas se trudim maksimalno iskoristiti te mogućnosti, a i Khan Academy mi je već pomogao da brzo svladam neke dijelove gradiva koje sam tijekom dosadašnjeg obrazovanja propustila. Dakle, toplo preporučam ove stranice svim srednjoškolcima, studentima i svakome koga zanimaju obrađena područja.

 

I da završim motom Khan Academy:

Gledaj. Vježbaj. Besplatno nauči skoro sve.

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?