| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 24.04.2012 14:04:59

Muškarac iz kenijskog plemena (foto: Flickr)Od 1960-ih godina skupina znanstvenika i bivših ovisnika zagovara radikalno liječenje ovisnosti - uz pomoć halucinogena nazvanog ibogain koji je izoliran iz afričke biljke Tabernanthe iboga. Ova biljka inače raste kao grm u kišnim šumama, a korijenje joj sadrži ibogain koji se, osim u svrhe liječenja ovisnosti, koristi i u tradicionalnom ritualima punoljetnosti u gabonskom plemenu Bwiti.


Zanimljivo je da prvo izvješće o korištenju korijenja biljke T. iboga (fotografija lijevo) datira još u 1864. godinu, kada ih je Griffon du Bellay, doktor francuske ratne mornarice, koristio kao stimulus i afrodizijak, a u Francusku je korijenje donio iz Gabona i Konga. S obzirom da se u nekim slučajevim čini da primjena ibogaina umanjuje simptome odvikavaTabernanthe iboga (foto: Wikimedia Commons)nja od heroina, kokaina, ali i alkohola, postavlja se pitanje zašto nije u široj upotrebi?

U promatranje djelovanja ovog halucinogena je bio uključen i Thillen Naidoo - bivši ovisnik o kokainu. Odrastajući u blizini Durbana u Južnoj Africi, bio je okružen drogama. Nakon problematičnog djetinjstva i smrti oca, okrenuo se kokainu. To je utjecalo i na njegov privatni život jer je postajao sve agresivniji. Prije nego što je upoznao dr. Anwara Jeewa iz Minds Alive rehabilitacijskog centra u Chatsworthu, Naidoo je pokušavao prestati s uzimanjem droge više puta, no bezuspješno. Tada mu je dr. Jeewa ponudio halucinogen ibogain za kojeg je tvrdio da će uništiti njegovu žudnju za drogom. Nakon nekoliko rutinskih pregleda, počeo je uzimati halucinogen. Za tjedan dana, kada je pušten kući, shvatio je da više nema želju za kokainom. Šest mjeseci nakon terapije je još uvijek ''čist''.  Iako dr. Jeewa procjenjuje da je izliječio oko 1000 osoba s ibogainom, ova metoda i dalje ostaje u velikoj mjeri nepriznata.

Iako se ibogain koristio stoljećima u ritualnim obredima, 1962. godine se sve promijenilo kada je mladi ovisnik o heroinu Howard Lotsof  počeo s korištenjem ovog halucinogena, shvativši da više nema želju za drogom - tada je postao uvjeren da je pronašao rješenje za ovisnosti, te je svoj daljnji život posvetio promicanju ibogaina kao tretmana.

Koliko znanstvenici zasada znaju jest da ibogain utječe na mozak na dva različita načina. Prvi je metabolički, pri čemu se stvara protein koji blokira receptore u mozgu čiji je podražaj okidač želje za drogom, zaustavljajući na taj način simptome odvikavanja. Dr. Deborah Mash (foto: Sveučilište u Miamiju)Drugi način je manje razumljiv i više pomaže bolesnicima sa psihičkog aspekta. Čini se da potiče stanje nalik snu kojim se oživljavaju potisnuti i zaboravljeni doživljaji i ponire se u podsvijest i viđenje vlastitog života iz druge perspektive. To je ovisnicima ujedno i prilika za riješavanje potisnutih trauma koje su bile ''okidač'' ovisnosti.

Kampanja Howarda Lotsofa nije postigla velik uspjeh jer je ibogain 1967. godine zabranjen u Americi, zajedno s LSD - om i psilocibinskim gljivama. S obzirom da je u većini drugih zemalja zakon o zabrani izostao, Lotsof otvara privatnu kliniku u Nizozemskoj 1980. godine. Od tada su se slične klinike pojavile i u Kanadi, Meksiku i Južnoj Africi. Iako djeluju u sivoj pravnoj zoni, mala skupina znanstvenika i dalje naporno radi na uvođenju ibogaina u širu upotrebu.

Ranih devedesetih godina, neuroznanstvenica i stručnjakinja za ovisnosti, Deborah Mash (fotografija lijevo) sa Sveučilišta u Miamiju, počela je surađivati na radu dr. Stanleya Glicka koji je proučavao učinak ibogaina na štakore.

Pokus je napravljen tako da je dr. Glick ''navukao'' štakore na morfij - alkaloid iz opijuma i sredstvo za ublaživanje bolova. Štakori su imali samostalan i nesmetan pristup morfiju kroz tubice. Nakon što im je dao ibogain, primjetio je da su štakori dobrovoljno prestali uzimati morfij.

Sredstva ovisnosti (foto: FreeDigitalPhotos)Negdje u isto vrijeme, Deborah Mash je počela surađivati s bivšim ovisnikom Howardom Lotsofom, radeći na odobrenju ibogaina od strane američke Agenciju za hranu i lijekove (FDA - Food and Drug Administration) kako bi testirali njegovo djelovanje na ljudima. Prijavili su se za pet različitih javnih novčanih potpora, no svaki zahtjev im je odbijen. Razlog je možda u tome da farmaceutske tvrtke ne bi imale mnogo koristi jer bi se ibogain trebao uzeti u samo jednom tretmanu, za razliku od konvencionalnih metoda liječenja ovisnosti o npr. heroinu gdje je zamjena metadon koji i sam stvara ovisnost. Isto tako, farmaceutske tvrtke stvaraju novac patentiranjem novih lijekova, a s obzirom da je ibogain tvar koja se normalno pojavljuje u biljci, teško je osigurati patent.

Također, postoje i neki rizici od uzimanja ibogaina. On usporava rad srca, a kada se na štakorima primijenio u vrlo velikim dozama, dokazano je oštećenje malog mozga, i to dijela mozga koji je povezan s motoričkim funkcijama, pa se ne bi trebao koristiti bez liječničkog nadzora.

Nakon što nije dobila nikakva sredstva, Deborah Mash je 1996. godine i sama otvorila kliniku na Karibima, te je prikupila podatke o 300 bivših ovisnika koje je detoksicirala putem ibogaina. Odlučna u svom naumu da izliječi što više ljudi, D. Mash sada radi na stvaranju verzije lijeka koji će biti prihvatljiv farmaceutskoj industriji. Radi na izoliranju noribogaina, supstance iz ibogaina stvorene u jetri. Vjeruje da on ima učinak inhibicije želje za drogom, ali bez halucinacija.

Zasigurno da su nova otkrića dobrodošla ne samo za liječnike, već i za bivše ovisnike, koji će možda po prvi put imati moć promijeniti svoj način života. Iako ibogain pomaže u prekidanju ovisnosti, on nije lijek za ovisnost niti čaroban napitak. Mora ga se uzimati pod nadzorom uz odgovarajuću psihološku pomoć ovisnima.

 

Izvori

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17666589

http://www.erowid.org/chemicals/ibogaine/ibogaine_timeline.php

http://www.ibogaine-research.org/Ibog ... arch-Project/Ibogaine.htm

Foto: Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?