| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 02.07.2012 10:07:00

različite vrste čokolade (foto: Flickr)Ponovnim objavljivanjem najzanimljivijih članaka s Biologije nastavljamo slaviti rođendan portala. Studija objavljena 2009. godine potvrdila je da su antioksidansi i drugi nutrijenti na bazi biljaka koji se nalaze u čokoladi i kakao proizvodima snažno povezani s količinom nemasnih sastojaka proizvedenih iz kakaa. Pročitajte koji su to čokoladni proizvodi s najviše antioksidansa i uživajte u slatkim danima ljeta!


 

Datum objave: 26.11.2009 13:11:00

 

čokolada

Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, a proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Cornell te tvrtki The Hershey Company i Brunswick Laboratories. Istraživači su uspoređivali detaljan sastav antioksidansa u čokoladi i proizvodima koji sadrže kakao, a koji su komercijalno dostupni u SAD-u.

U studiji su tri (od najprodavanija četiri) branda prirodnog kakao praha, čokolade za kuhanje, tamne čokolade, djelomično zaslađenog čipsa od čokolade, mliječne čokolade i čokoladnog sirupa kupljena diljem SAD-a te je svaki proizvod testiran na antioksidativnu aktivnost, ukupne polifenole i pojedine flavanolne monomere i oligomere.

Znanstvenici su rezultate usporedili s količinom nemasnog krutog kakaa, ukupnim polifenolima u svakom proizvodu te s izračunatim postotkom kakaa.

"Proizvodi s najvišim razinama flavanolnih antioksidansa su kakao prah, čokolada za kuhanje i tamna čokolada."

Flavanoli* su u svim proizvodima, uz iznimku katehina, vrlo dobro korelirali s ukupnim polifenolima, nemasnim krutim kakaom, a u manjem stupnju i s izračunatim postotkom kakaa. "Studije su ponovno potvrdile da su razine flavanola u proizvodima poput tamne čokolade, mliječne čokolade i kakaa u prahu usko povezane s količinom čestica kakaa u tim proizvodima", izjavio je  David Stuart, voditelj tima koji je proveo studiju.

Slabiju povezanost između katehina (flavanolnog monomera prisutnog u svim uzorcima) i razine nemasnog krutog kakaa, ukupnih polifenola i izračunatog postotka kakaa, autori studije protumačili su razlikom u proizvodnom procesu jer je, naime, ranije utvrđeno da se epikatehin, najzastupljeniji flavanolni monomer u svim uzorcima, može konvertirati u katehin tijekom pečenja i alkalne obrade.

U konačnici, kad se analizirane proizvode klasificiralo prema sastavu, sve su se kategorije (osim tamne čokolade i djelomično zaslađenog čokoladnog čipsa koji su po sastavu slični) veoma razlikovale. Proizvodi s najvišim razinama flavanolnih antioksidansa bili su kakao prah, čokolada za kuhanje, tamna čokolada i poluzaslađeni čokoladni čips, potom mliječna čokolada i čokoladni sirup.

 

*Više o flavonoidima pročitajte u članku "Hrana za misao"

 

Izvor:  Eureka Science News

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?