| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 28.11.2012 15:11:30

Jogurt i mlijeko (foto: Wikimedia Commons)U nekih se osoba ubrzo nakon obroka koji sadrži mlijeko ili mliječne proizvode javljaju neugodne gastrointestinalne smetnje poput nadutosti, grčeva, mučnine i proljeva. Simptomi su posljedica smanjene sposobnosti probavljanja mliječnog šećera latkoze, a karakteristično stanje se naziva laktoza intolerancija. Iako laktoza intolerancija ne predstavlja veliku opasnost, ono može znatno smanjiti kvalitetu života.


Laktoza intolerancija zahtijeva povećanu brigu o prehrani. Mlijeko i mliječni proizvodi su glavni izvori laktoze, ali i glavni izvori kalcija (oko 70 % dnevnog unosa kalcija se osigurava ovom skupinom namirnica). Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane povećava rizik od prijeloma, osteoporoze i hipertenzije, te ugrožava unos drugih esencijalnih nutrijenata prisutnih u mlijeku (npr. proteini i vitamin B2). Postoje različiti stupnjevi laktoza intolerancije i rijetke osobe ne podnose ni najmanju količinu laktoze dok mnogi mogu bez pojave simptoma konzumirati preporučenu količinu hrane iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Za ozbiljnije slučajeve laktoza intolerancije preporučaju se drugi prehrambeni izvori kalcija (npr. sitna riba s kostima, tamnozeleno lisnato povrće, brokula, naranče, orašasto voće, tofu i dr.), mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom laktoze ili obogaćena hrana i dodaci prehrani.

Učestalost intolerancije laktoze i specifičnosti s obzirom na dob

S obzirom na dob, laktoza intolerancija je češća u starijih osoba koje imaju oslabljenu sposobnost stvaranja enzima laktaze zaslužnog za razgradnju laktoze. Dojenčad stvaraRazličite vrste sira (foto: Wikimedia Commons)dovoljne količine laktaze koja je potrebna zbog probave njihove jedine hrane - mlijekaAktivnost laktaze obično počinje opadati u dobi oko 2 godine, ali simptomi intolerancije laktoze javljaju se kasnije, oko šeste godine ili tek u odrasloj dobi. Simptomi laktoza intolerancije kod djece su blaži i učestalost među djecom je manja nego u odraslih. Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane tijekom perioda rasta i razvoja se nikako ne preporučuje.

Zadržavanje sposobnosti probavljanja laktoze i u odrasloj dobi uvelike ovisi o genetskom naslijeđu. Vrlo važan čimbenik je i udio mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani; osobe koje redovito tijekom života konzumiraju mlijeko imaju znatno manju vjerojatnost razvoja laktoza intolerancije.

Laktoza intolerancija može biti i posljedica crijevne infekcije ili npr. upalnih bolesti crijeva. Kod ovakvih slučajeva, nakon rješavanja infekcije tj. nakon izlječenja, i simptomi laktoza intolerancije se obično povuku. Laktoza intolerancije je česta i kod celijakije. Urođena laktoza intolerancija je vrlo rijedak poremećaj; budući da dojenče ne podnosi laktozu iz majčinog mlijeka, koriste se formule bez laktoze.

Učestalost laktoza intolerancije među različitim kulturama izuzetno varira. Npr. laktoza intolerancija je češća u Aziji, Africi, među Indijancima i stanovnicima Mediterana nego u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Kako se dijagnosticira laktoza intolerancija?

Samodijagnoza laktoza intolerancije se ne preporuča i potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Čak svaka treća osoba koja smatra da ima laktoza intoleranciju je zapravo nema. Dostupni su dijagnostički testovi koji nakon obroka s laktozom mjere količinu vodika u izdahu ili razinu glukoze u krvi, a kod dojenčadi i male djece se mjeri pH stolice.

Koji su izvori laktoze?

Prvenstveno mlijeko i mliječni proizvodi, međutim, laktoza je sastojak brojnih industrijskih proizvoda pa je potrebno proučavati deklaraciju, a koristi se i kao punilo kod 20 % lijekova. Mlijeko sadrži najviše laktoze, fermentirani mliječni napitci sadrže manju količinu, a najmanje je laktoze je u polutvrdim i tvrdim sirevima.

Kako kontrolirati simptome

- Preporuča se svakodnevno u prehranu uvesti po jedna namirnica iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Tijekom vremena, količina se može povećavati tako da se unos laktoze Čokoladno mlijeko (foto: Flickr)povećava za 2-5 g. Započinje se s ¼ šalice mlijeka ili kriškom sira.

- U svaki obrok je dobro uvrstiti samo po jednu namirnicu koja je izvor laktoze.

- Mlijeko i mliječne proizvode je bolje jesti zajedno s drugom hranom nego zasebno. Na taj način se usporava pražnjenje želuca tj. usporava se ulazak laktoze u crijeva.

- Razmak između konzumiranja mliječnih proizvoda neka bude nekoliko sati.

- Neke osobe bolje podnose čokoladno mlijeko.

- Neke osobe bolje podnose toplo mlijeko.

- Neke osobe bolje podnose mlijeko s većim udjelom masti.

- Ukoliko mlijeko i dalje izaziva simptome, dobro je prijeći na mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze.

- Ne zaboravite da npr. čokolada ili neke mesne prerađevine sadrže laktozu.

- Probajte svaki tjedan povećavati unos laktoze za 5 g.

- Jogurt, kefir i probiotici sadrže manje laktoze i pomažu njenoj probavi.

Najčešće pogreške

- Ukoliko smatrate da će vam određena namirnica zasmetati, vjerojatno i hoće.

- Kao što nije dobro u potpunosti izbjegavati laktozu, nije dobro niti unijeti ogromnu količinu odjednom.

- Nisu svi fermentirani mliječni napitci bez laktoze.

- Mliječne proizvode nije poželjno konzumirati zasebno.

- Osim u mliječnim proizvodima laktoza se nalazi i u drugoj hrani, a ima je i u lijekovima.

- Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi uopće ne konzumiraju, potrebno je u prehranu uvrstiti drugu hranu bogatu kalcijem, mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze, obogaćenu hranu ili dodatke prehrani.

Postoje li sličnosti između laktoza intolerancije i alergije na mlijeko?

Laktoza intolerancija i alergija na mlijeko su sasvim različita stanja. Kod alergije na mlijeko, imunološki sustav kazein i druge proteine mlijeka doživljava kao neprijatelje dok je laktoza intolerancija problem probavnog sustava i imunološki sustav nema nikakvu ulogu.

 

Izvor: Vitamini.hr

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?