| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 04.12.2012 11:12:00

Vegemite namaz (foto: Flickr)Jedna od mojih najdražih zanimacija tijekom putovanja je isprobavanje nove i zanimljive hrane. Australija je odlična zemlja za uživanje u hrani jer Australci su foodies (ljubitelji hrane), tj.  barem oni koji žive u velikim gradovima. Tako da se društveni život ovdje uglavnom vrti oko hrane: odlazaka u restorane, na roštilje, tržnice, festivale i sajmove hrane. U prehrani, kao i u većini drugih stvari, u Australiji se osjeća utjecaj i Europe i Azije tako da je izbor hrane naprosto nevjerojatan - ovdje se može naći sve od grčke musake do japanskog sushija.


Naravno, postoje i tipično australska jela i kolači kao što su:

TIM -TAM keksi

TIM-TAM keksi (fotografija desno) su čokoladni keksi koji se mogu naći u svakoj australskojTIM-TAM keks (foto: Flickr) smočnici, nose se na svaki izlet, a odličan su dar kada se ide u posjet i uvijek će izmamiti osmijeh na lice svakog Australca.

VEGEMITE

Vegemite (naslovna fotografija) je tamni namaz od kvasca. Jede se tako da se tostirani kruh namaže maslacem i tankim slojem vegemitea. Namaz je vrlo specifičnog slankastog okusa koji prija rijetkim ne-Australcima. Većina vas je vjerojatno čula za njega u pjesmi benda Men at work "Down under":

...Buying bread from a man in Brussels

He was six-foot-four and full of muscles

I said, "Do you speak-a my language?"

He just smiled and gave me a vegemite sandwich

And he said,

"I come from a land down under...

Makadamija (australski) oraščići

To su orašasti plodovi australskog endemskog stabla makadamije (Macadamia sp.). Oraščići su slatkastog okusa i odličan su izvor magnezija i drugih minerala. Najčešće se jedu sirovi ili kao makademija maslac. Njihovo ulje često se koristi i za izradu hidratantnih proizvoda za njegu kože.

Makadamija oraščići (foto: Flickr)

Roštilj

Australska klima i roštilj jednostavno idu zajedno! Australci su pravi majstori u roštilju. Na roštilju će se naći odresci, kotleti, kobasice i to često od klokanovog mesa. Možda je to većini ljudi čudno, ali klokanovo meso spada u "najodrživija" mesa na svijetu. Klokani koji se konzumiraju žive u divljini cijeli život, ljudi ih ne smiju uzgajati, a u prirodi ih ima u velikom broju pa se lovom ograničava njihov broj. Ovo je jedan od rijetkih primjera kada je čovjekovo djelovanje proširilo stanište nekoj životinji te pozitivno djelovalo na brojnost neke skupine životinja. Klokanovo meso inače je tamno crveno i ima sličan okus kao divljač, što zapravo i je.

Roštilj (foto: Flickr)

ANZAC Biscuits

ANZAC Biscuits (foto: Flickr)Hrskavi kolačići od zobi, kokosa i slatkog sirupa napravljenog od šećerne trske. Nazvani su po vojnim trupama Australije i Novog Zelanda za vrijeme Prvog svjetskog rata. Svake godine u travnju slavi se ANZAC dan (Australian and New Zealand Army Corps), 25. travnja, kada su sve trgovine prepune ovih kolačića. Anzac Day je nacionalni dan sjećanja u Australiji i Novom Zelandu na vojnike koji su se borili na Galipolju tijekom Prvog svjetskog rata, a i na sve one koji su služili i poginuli u vojnim operacijama.

Pavlova

Pavlova je klasična Australska torta koju je 1930. godine osmislio kuhar Bert Sachse iz Pertha. Nazvana je po slavnoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj čiji se ples mogao najbolje opisati kao lagan i prozračan, slično ovom voćnom desertu.

Pavlova (foto: Flickr)

Lamingtons

Lamingtons su kocke od biskvita prelivene čokoladom i uvaljane u kokosovo brašno i vrlo suLamingtons (foto: Flickr) slične našim čupavcima. Ove male poslastice prodaju se na svim školskim sajmovima i dio su djetinjstva svakog Australca.

Osim toga tu su još i pite od mesa, fish & chips, različito tropsko voće, Daintree čaj i mnoštvo drugih delicija. Na svu sreću ja još uvijek imam dovoljno vremena za uživanje u spomenutim blagodatima australske kuhinje, ali i za otkrivanje novih specijaliteta!

Do idućeg druženja, pozdrav iz Oza!

 

Ostale članke autorice pročitajte ovdje.

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?