Jedna od mojih najdražih zanimacija tijekom putovanja je isprobavanje nove i zanimljive hrane. Australija je odlična zemlja za uživanje u hrani jer Australci su foodies (ljubitelji hrane), tj. barem oni koji žive u velikim gradovima. Tako da se društveni život ovdje uglavnom vrti oko hrane: odlazaka u restorane, na roštilje, tržnice, festivale i sajmove hrane. U prehrani, kao i u većini drugih stvari, u Australiji se osjeća utjecaj i Europe i Azije tako da je izbor hrane naprosto nevjerojatan - ovdje se može naći sve od grčke musake do japanskog sushija.
Naravno, postoje i tipično australska jela i kolači kao što su:
TIM -TAM keksi
TIM-TAM keksi (fotografija desno) su čokoladni keksi koji se mogu naći u svakoj australskoj smočnici, nose se na svaki izlet, a odličan su dar kada se ide u posjet i uvijek će izmamiti osmijeh na lice svakog Australca.
VEGEMITE
Vegemite (naslovna fotografija) je tamni namaz od kvasca. Jede se tako da se tostirani kruh namaže maslacem i tankim slojem vegemitea. Namaz je vrlo specifičnog slankastog okusa koji prija rijetkim ne-Australcima. Većina vas je vjerojatno čula za njega u pjesmi benda Men at work "Down under":
...Buying bread from a man in Brussels
He was six-foot-four and full of muscles
I said, "Do you speak-a my language?"
He just smiled and gave me a vegemite sandwich
And he said,
"I come from a land down under...
Makadamija (australski) oraščići
To su orašasti plodovi australskog endemskog stabla makadamije (Macadamia sp.). Oraščići su slatkastog okusa i odličan su izvor magnezija i drugih minerala. Najčešće se jedu sirovi ili kao makademija maslac. Njihovo ulje često se koristi i za izradu hidratantnih proizvoda za njegu kože.
Roštilj
Australska klima i roštilj jednostavno idu zajedno! Australci su pravi majstori u roštilju. Na roštilju će se naći odresci, kotleti, kobasice i to često od klokanovog mesa. Možda je to većini ljudi čudno, ali klokanovo meso spada u "najodrživija" mesa na svijetu. Klokani koji se konzumiraju žive u divljini cijeli život, ljudi ih ne smiju uzgajati, a u prirodi ih ima u velikom broju pa se lovom ograničava njihov broj. Ovo je jedan od rijetkih primjera kada je čovjekovo djelovanje proširilo stanište nekoj životinji te pozitivno djelovalo na brojnost neke skupine životinja. Klokanovo meso inače je tamno crveno i ima sličan okus kao divljač, što zapravo i je.
ANZAC Biscuits
Hrskavi kolačići od zobi, kokosa i slatkog sirupa napravljenog od šećerne trske. Nazvani su po vojnim trupama Australije i Novog Zelanda za vrijeme Prvog svjetskog rata. Svake godine u travnju slavi se ANZAC dan (Australian and New Zealand Army Corps), 25. travnja, kada su sve trgovine prepune ovih kolačića. Anzac Day je nacionalni dan sjećanja u Australiji i Novom Zelandu na vojnike koji su se borili na Galipolju tijekom Prvog svjetskog rata, a i na sve one koji su služili i poginuli u vojnim operacijama.
Pavlova
Pavlova je klasična Australska torta koju je 1930. godine osmislio kuhar Bert Sachse iz Pertha. Nazvana je po slavnoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj čiji se ples mogao najbolje opisati kao lagan i prozračan, slično ovom voćnom desertu.
Lamingtons
Lamingtons su kocke od biskvita prelivene čokoladom i uvaljane u kokosovo brašno i vrlo su slične našim čupavcima. Ove male poslastice prodaju se na svim školskim sajmovima i dio su djetinjstva svakog Australca.
Osim toga tu su još i pite od mesa, fish & chips, različito tropsko voće, Daintree čaj i mnoštvo drugih delicija. Na svu sreću ja još uvijek imam dovoljno vremena za uživanje u spomenutim blagodatima australske kuhinje, ali i za otkrivanje novih specijaliteta!
Do idućeg druženja, pozdrav iz Oza!