| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
 


Datum objave: 29.10.2013 10:10:00

Jabba (foto: Flickr)Dragi čitatelji, bit ću posve iskrena s vama. Nakon prošlog članka bila sam malo izgubljena. Nisam znala ni kuda ni kamo. Hoću li krenuti s novom serijom ili lijevo-desno-nigdje-moga-stana? Pogledala sam oko sebe u potrazi za nadahnućem i nakon pogleda na vijesti vrlo brzo odlučila beskućnički krivudati. Ali gdje ću prvo? Upalilo je prvi put pa sam opet pogledala oko sebe i pogled mi se zaustavio na svjetlosnoj sablji. Hmmm.


Kao što je Gulliver otišao iz jedne velike pustolovine u drugu mi ćemo iz jedne velike franšize u drugu. U daleku galaksiju s više različitih vrsta stvorenja od ijednog drugog svijeta s kojim sam se dosad susrela. Mislim. Nije da sam brojala, ali iza svakog ugla iskače nešto novo. Od svih mogućnosti okrenuh se najvećoj, najdebljoj gadnoj protuhi koja predvodi galaktičko podzemlje. On je svemirski mafijozo koji voli društvo nespašenih Muppeta, cure u zlatnim bikinijima i Hana Soloa. Ali još više od toga voli papati crviće i gledati kako veliki crvić papa one koji ga naljute. Ukratko, tako je krasno odvratan da se njegove lutkice prodaju kao lude. Da.

To je ono što možemo zaključiti iz filmova u kojima nas počasti svojom glomaznom pojavom. Ako si damo truda pa potražimo sve knjige, crtiće i stripove gdje se također ukazao, uglavnom ćemo samo podebljati gore navedena opažanja. Ali moći ćemo ih staviti u širi kontest.

Jabba je Hutt i dolazi s planeta Nal Hutta na koji se njegova vrsta preselila uslijed katastrofe njihovog prvotnog doma, planeta Varl. Puno ime mu je Jabba Desilijic Tiure gdje srednje ime označava klan. Na Zemlji bismo ga svrstali u širu okolicu Uljanovska. Zovu ga Hutt (u jednom hrvatskom izdanju maestralno prevedeno sa Ćuza) što se odnosi na njegovu vrstu. Hutti su dugovječni hermafroditi koji izgledaju kao puževi golaći što su ih od plastelina napravila djeca u vrtiću koja samo okvirno znaju kako izgledaju puževi golaći.Jabba (foto: Flickr) Pojasnit ću na spodobi dana. Jabba ima salastu tjelesinu bez vrata, a glavurda mu se raspoznaje po očima i ustima za koja bi u mom kraju rekli da su kao Borovska kapija. To znači da su velika. Oči su veličinom usklađene s ustima i žute su boje s uskim zjenicama. Jedino što se opire toj golaćkoj liniji su Jabbine nježne ručice.

Iako je hermafrodit ima mušku osobnost što valjda znači samo biranje osobne zamjenice. I možda činjenicu da je Leia završila u zlatnom bikiniju, a Luke i Han na crvićevom jelovniku. Kad smo već upali na snimanje u tom trenutku spomenimo i Jabbin možebitni kraj. Nakon što Luke napravi ršum, Leia svojim lancima zadavi Jabbu. No, sam Lucas je stavio upitnik na taj kraj rekavši kako se Jabba pravio mrtav pa zbrisao netom prije eksplozije broda. Je li Jabba skončao u šestotoj godini života? Jako volim Leiu, ali mislim da je Jabba prevelika mrcina za našu borbenu princezu pa naginjem Lucasovom tračku nade.

Slijedi kutak za zanimljivosti:

Samo je jednom prigodom Jabba pokazao zrnce dobrote kada je lika spasio od smrzavanja. To mu je pribavilo najodanijeg podanika.

Jabbin se otac zvao Zorba, a sin Rotta.

Pitoreskno ubojstvo Jabbe preuzeto je iz filma fantastičnog po svemu osim po žanru - Njegovog Kinematografskog Veličanstva Kuma. Tako je ubijen Luca Brasi. I to nije jedina poveznica jer je glazbu za Kuma napisao Nino Rota. A znate li kome je ponuđena uloga Hana Soloa? Čovjeku koji je oživio Michaela Corleonea - Alu Pacinu. Da, da, fascinantno, ali nema veze s biti postojanja ovog portala pa se vratimo preraslom golaću.

Svi koji su stvarali ovaj lik imali su neko svoje viđenje. Jedan bi mu samo dodao oči na ticalima, za Lucasa je bio uspravni dlakavac, a u prvim stripovima je bio tijelom nalik na čovjeka, a glavom na tuljana. Netko četvrti ga je vidio baš kao čovjeka, i to proračunatog zlikovca iz sjene. Ali kome treba Moriarty kad možemo imati... nakupinu sala? Na kraju su spojili kolutićavce, zmije i vodozemce. Kolutićavci su zastupljeni razmnožavanjem, a zmije glavom što će reći široko razjapljivim čvaljama i izgledom očiju. Vodozemci su dobili najveći organ - kožu, ali nikad nismo vidjeli Jabbu u blizini vode, a kamoli u njoj. Osim toga, živi na Tattooineu, pješčanom planetu. Ne znam zašto se uopće napominje koža slična vodozemcima, samo zbunjuju ljude.

Sam lik mi nije baš jasan kao ni što se njime htjelo postići. Tko je Jabbu ikada shvaćao ozbiljno, kao stvarnu prijetnju? Trebao je biti mračni opasni lik i velika prepreka našim junacima, a ispao je tamo neka smiješna nakaza koju pridavi krhka djeva. Ako su već tražili nadahnuće u prirodi ne znam kako su promašili neka očita rješenja - zmije kao takve su odlični negativci, ali Jabba nije zmija. Tigrovi su također vrlo iskoristivi, a na vrhu moje ljestvice su grivasti pavijani jer se njih uplašim i kad ih vidim nacrtane. Golemi pauci su također popularni jer ih se ljudi boje. Štakori, medvjedi, vukovi su redom provjereni negativci. Ali neeeee, idemo uzeti pretilog puža golaća s rukicama jer je to opako. Čovječe, poznavala sam neke guske koje su izgledale više prijeteći. Čak se ni ne šalim.

 

P. S. O da, imam svjetlosnu sablju.

 

Ostale članke autorice pročitajte ovdje.

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?