| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 09.01.2014 11:01:00

Pčela (Apis mellifica) u letu (foto: Wikimedia Commons)Neuobičajeno toplo vrijeme koje nas prati zadnjih dana, osim što stvara neugodu ljudima, loše utječe i na druge organizme. Ovih dana pčelari upozoravaju kako ovo vrijeme zbunjuje pčele. Naime, one misle da je već stiglo proljeće te počinju izlaziti iz košnica, umjesto da miruju. Vani ne pronalaze hranu i troše zalihe iz košnice pa postoji velika opasnost da neka legla neće izdržati do proljeća. To nikako nije dobar scenarij, budući da smanjenje populacije pčela može jako utjecati i na druge organizme.


Pčele su kukci koji spadaju u red opnokrilaca (Hymenoptera), u porodicu pčela (Apidae). U svijetu postoji preko 5700 različitih vrsta unutar ove porodice, a kod nas je najpoznatija vrsta pčela medarica (Apis mellifica).Usni organi pčele (foto: Wikimedia Commons)

Građa tijela

Tijelo pčela podijeljeno je na glavu, prsa i zadak. Na glavi se nalaze usni organi koji su prilagođeni za lizanje i sisanje (fotografija desno). Na prsnom dijelu smještene su noge i krila. Pčele, kao i ostali kukci, imaju tri para nogu, a zanimljivo je kako je treći par nogu posebno građen. Ako ste ikada promatrali pčelu nakon njezinog pohoda na biljke, možda ste primijetili kako su joj noge žute boje. To je zbog toga što pčelama treće noge služe za prijenos peludi. Na njima se nalaze brojne dlačice koje su tako složene da tvore košaricu u koju pčela sakuplja pelud.

Još jedna osobitost kod pčela jest građa žalca na zatku kod radilica koji je zapravo preobražena leglica. Poznata je priča kako pčela umire nakon što nekoga ubode. To je zato što vrh žalca ima trnove koji su okrenuti prema natrag te kada se žalac zabije u tkivo žrtve, on ostaje unutra. Slično kao što se sidro uhvati za morsko dno. Nakon što se žalac zabije, otpušta se otrov iz otrovnih žlijezda i žalac se odvaja od tijela pčele što ona ne može preživjeti.

Zadružne životinje

Pčele žive u zajednicima u kojima postoji strogo organizirana podjela rada. Točnije, razlikujemo matice, radilice i trutove. Svaka košnica ima jednu maticu koja je jedina ženka koja nese jaja. Kada stvara zajednicu, matica u početku brine o leglu, ali nakon što se iz legla razviju radilice, svu brigu prepušta njima. Radilice su one kojeMatica i radilice (foto: Wikimedia Commons) obavljaju sav posao - brinu o novom leglu koje matica stvara, brinu o matici, pronalaze i donose hranu, itd. Trutovi su mužjaci i oni služe samo za oplodnju matice (nakon toga umiru) koja se pari samo jednom u životu. To joj je dovoljno za idućih do pet godina života.

>>>Otkriveno kako pčele nalaze cvjetove

Nove zajednice se stvaraju rojenjem. To se događa tako da stara matica napušta zajednicu i sa sobom vodi trećinu radilica (roj). Istovremeno se u zajednici razvija nova matica unutar matičnjaka. Kada se nova matica razvije, radilice razruše ostale matičnjake. Nakon par dana, nova matica izlazi na svadbeni let tijekom kojeg se pari s više različitih trutova. Kada se vrati u košnicu, počinje leći jaja.

Rojenje se može odviti do tri puta godišnje i to u vrijeme kada je najveći unos hrane u košnice (sredinom proljeća i i sredinom ljeta). Pčelari često sprječavaju rojenje tako što osiguravaju dovoljno prostora cijeloj zajednici i tako što redovno vade med iz košnica. Osim toga, rojenje se može spriječiti i ukoliko se izvade matičnjaci.

Što će se dogoditi ako pčele nestanu?

U posljednjih nekoliko godina zabilježena su misteriozna izumiranja pčela diljem svijeta. Iako se dobrim dijelom za masovna izumiranja krive pesticidi koji se sve više koriste, znanstvenici smatraju kako se radi o kombinaciji nekoliko uzroka (paraziti,Košnice, srednjovjekovni prikaz (foto: Wikimedia Commons) virusi, slaba prehrana i pesticidi) koji su zajedno fatalni za pčele.

>>>Pesticidi utječu na učenje kod pčela

>>>Med - produkt suživota pčela i ljudi

Pčele su ljudima važne jer proizvode med, namirnicu koja se stoljećima koristi u ljudskoj prehrani. Ukoliko one nestanu, nestat će i med, ali to će nam biti najmanji problem. Naime, pčele su važnije biljkama budući da oprašuju široki spektar biljnih vrsta. Neke od vrsta koje oprašuju su usjevi koji su također važni za čovjeka, a bez oprašivanja ne mogu nastati plodovi koje jedemo.

Upravo ta činjenica izaziva veliku zabrinutost među znanstvenicima, poljoprivrednicima i pčelarima diljem svijeta. Aktualni događaji nikako ne doprinose boljoj budućnosti za pčele.

 

Izvori:

Bugguide.net, Tportal.hr

Habdija, I. i sur. (2011): Protista - Protozoa, Metazoa - Invertebrata; Strukture i funkcije. Alfa, Zagreb.

Habdija, I. i sur. (2004): Protista - Protozoa, Metazoa - Invertebrata; Funkcionalna građa i praktikum. Meridijani, Samobor.

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?