| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
Autor : Ana Miletić

Datum objave: 27.01.2013 11:01:00

Crvena moruzgva, Actinia equina (foto: Wikimedia Commons)Sola dosis facit venenum (Samo doza čini otrov) - Paracelsus

Kad čujemo pojam ''otrovne životinje'', najčešće odmah pomislimo na zmije. Nakon par trenutaka sjetimo se škorpiona i paukova, a neki vjerojatno promisle i na ose, pčele i poneke ribe. Naravno da to nisu jedine otrovne životinje, te postoje razlike u njihovoj otrovnosti.


Otrovne životinje dijelimo u dvije glavne skupine. Aktivno otrovne životinje (fanerotoksične) imaju otrovni aparat koji sadrži otrovne žlijezde, izvodne kanale i čeljusti ili bodlje. Unose otrov u tijelo žrtve, kao na primjer crna udovica, poskok i pčela. Pasivno otrovne životinje (kriptotoksične) nemaju posebni aparat, već je otrov raspoređen po tijelu. Do trovanja dolazi nakon konzumiranja životinja kao što su ugor i školjkaši. Pojedine životinje imaju posebne žlijezde u koži, ali bez aparata za

Upozorenje na plaži u Australiji zbog morske ose, Chironex fleckeri (foto: WIkimedia Commons)) ubrizgavanje otrova, kao na primjer žabe krastače, neki daždevnjaci i vodenjaci.

Procjenjuje se da u svijetu postoji više od 10000 vrsta životinja koje možemo svrstati u otrovne, a u ovom članku ću se osvrnuti na najčešće, s posebnim naglaskom na one koje žive i u Hrvatskoj.

>>>Oleandrov ljiljak – kukac koji se hrani otrovima

Životinje iz koljena žarnjaka (Cnidaria) imaju žarnice u kojima je pohranjen otrov. U Jadranu su najčešće smeđa vlasulja (Anemone sulcata) i crvena moruzgva (Actinia equina). Neke sastavnice njihovog otrova slične su otrovu kobre. Zelena vlasulja (Actinia cari) je najotrovnija, ali i vrlo rijetka. Od meduza, otrovne su morska mjesečina (Pelagia noctiluca), uhati klobuk (Aurelia aurita) i morska pluća (Rhizostoma pulmo). Najotrovnija meduza je modri loptaš ili ''Portugalska galija'' (Physalia physalis), a zovu je još i morska kobra, koja se u Jadranu pojavljuje samo povremeno. U svijetu je najopasnija morska osa (Chironex fleckeri) koja živi u Ausraliji. Količina otrova u jednoj meduzi može ubiti više od 50 ljudi!

Otrovni člankonošci

Kako su člankošci (Arthropoda) koljeno koje predstavlja najbrojniju skupinu beskralježnjaka, tako u njoj nalazimo mnogo otrovnih životinja i to iz razreda paučnjaka (Arachnida) i kukaca (Insecta). Otrovni aparat paukova (Aranea) čine štipaljke u kojima se nalaze kanali otrovnih žlijezda. Stijenka žlijezda ima mišiće pomoću kojih pauci mogu regulirati količinu ispuštenog otrova. U našem obalnom području živi crna udovica (Latrodectes tredecimguttatus). Otrov, koji je jači od otrova čegrtuše i kobre, proizvode i ženka i mužjak, ali je samo ugriz ženke opasan. Ugriz ženke u početku je bezbolan, nije primjetan, a zatim slijedi vrlo oštra bol, grčenje i paraliza žrtve. Protiv otrova crne udovice koristi se serum, tzv. antivenom.

Crna udovica, Latrodectes tredecimguttatus (foto: Wikimedia Commons)Štipavci (Scorpiones) imaju otrovni aparat na vrhu repa. Otrovi štipavaca iz raznih dijelova svijeta bitno se razlikuju. U Hrvatskoj žive dvije vrste: Euscorpius italicus i Euscorpius carpathicus. Otrovi im nisu jaki, a na mjestu uboda nastaju lakša oteklina, crvenilo i svrbež. Najopasniji europski štipavac je Mesobutus gibosus, čiji otrov može ubiti psa ili čak dijete, a živi u Makedoniji.

>>>Pčele su važne

Mnogi kukci imaju toksične tvari koje im služe za omamljivanje plijena, obranu od neprijatelja i čuvanje teritorija. Većina vrsta svoje otrove ispušta u žrtvu ugrizom ili ubodom žalcem uz koji je vezan otrovni aparat. Otrovni aparat sličan je kod svih opnokrilaca (pčele, ose, stršljeni), a služi za lučenje, pohranjivanje i ubrizgavanje otrova. Sastoji se od otrovne žlijezde, otrovnog skladišnog mjehurića (Dufuorova žlijezda), žalca i izvodnog žlijeba. Kod pčela i bumbara je žalac nazubljen, dok kod osa i stršljena nije pa oni mogu ubosti više puta uzastopce. U Hrvatskoj nailazimo na pčelu medaricu (Apis mellifera), osu zemljaricu (Vespula gemanica), običnu osu (Vespula vulgaris), stršljena (Vespa crabro), bumbara (Bombus terrestris) i druge. Ovi opnokrilci u svijetu uzrokuju više smrti nego zmije. Razlog tome je da se kod ljudi koji su osjetljivi na otrove kukaca može pojaviti jaka alergijska reakcija s osipom, a u najtežim slučajevima ubod ili ugriz može izazvati anafilaktički šok i smrt.

 

Izvori:

Springer, O. P., Springer, D. (2008): Otrovani modrozeleni planet - priručnik iz ekologije, ekotoksikologije i zaštite prirode i okoliša. Meridijani, Samobor.

T. Eterović: Otrovne životinje otoka Brača - link.

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?