| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
Autor : Ivan Car

Datum objave: 03.04.2015 13:04:00

foto: flickr.comAnaliza provedena od strane istraživača Centra Johns Hopkins utvrdila je da postoje značajni rizici od pijenja sirovog (nepasteriziranog) kravljeg mlijeka. Potrošači sirovog mlijeka imali su gotovo 100 puta veću vjerojatnost za bolesti uzrokovane hranom od potrošača pasteriziranog mlijeka. 

 


 

 

 

Naime, znanstvenici su utvrdili da sirovo mlijeko uzrokuje više od polovice bolesti povezanih s hranom, iako se procjenjuje da samo 3,5 % populacije Sjedinjenih Američkih Država troši sirovo mlijeko. Na temelju nalaza, znanstvenici žele upozoriti na opasnosti od potrošnje sirovog mlijeka, dok s druge strane neki tvrde da je zdravije i boljeg okusa od pasteriziranog mlijeka. Ipak, znanstvenici napominju da su istraživali rizike pijenja sirovog mlijeka, a ne njegove koristi te da bi trebalo provesti daljnja istraživanja da se utvrde koristi od njega.

"Rizici od konzumiranja sirovog mlijeka u nekim slučajevima mogu imati ozbiljne posljedice, što je potvrđeno u znanstvenoj literaturi. Na temelju naših saznanja, možemo upozoriti na potrošnju sirovog mlijeka, posebno među ranjivom populacijom kao što su starije osobe, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnice i djeca", kaže koautorica studije Cissy Li.

Više informacija o studiji pogledajte na:

esciencenews.com

jhsph.edu

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?