| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije

Datum objave: 10.03.2016 11:03:00

Mi jedemo odgovorno (logo projekta)Pilot projekt „Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj izgradnje školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane u Europskoj uniji i definitivno se ponosimo što smo njegov dio. Naime, kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju i poznatih 7 koraka Eko-škole, mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te izazvati sami sebe da usvoje nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.


Pozadina priče o hrani

Hrana je u središtu našeg života i to na mnogo više načina od dobrog (ili lošeg) utjecaja na naše zdravlje. Osim što je osnovna životna potreba, hrana je i način komunikacije i poveznica između ljudi, pa čak i između pojedinih društava. Trenutno smo svjedoci vrlo raznolike palete prehrambenih proizvoda i recepata koji putuju svijetom i svakodnevno se konzumiraju i koriste. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, razmjenjujemo i konzumiramo hranu ključ za brojne globalne izazove čovječanstva. Naše odluke o hrani izravno utječu na naše zdravlje, ali i na zdravlje našeg planeta (vodu, tlo, ekosustav, bioraznolikost, korištenje energije itd.), klimatske promjene, siromaštvo, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Bitno je osposobiti mlade da budu aktivni i odgovorni akteri pozitivnih i uravnoteženih prehrambenih navika. Priča uvijek počinje s izborom hrane koju konzumiramo i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada produciram, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena, tko ju je proizveo i na koje sve načine utječe na ljude i planet?

Potraga za odgovorima na ova pitanja je uzbudljivo, osvještavajuće i korisno putovanje.

Svjesno istraživanje, doživljavanje i primjenjivanje novih ili prilagođenih načina konzumiranja, koraci su koje možemo poduzeti kako bismo postigli globalnu promjenu, a da se pomaknemo s mjesta na kojem stojimo.

Ručak u školi (foto: USDA Food Nutrition Service/Flickr)

O projektu

Zajedno s devet udruga iz devet zemalja, udruga Lijepa Naša osmislila je i prijavila na natječaj Europske komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising) projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom pod nazivom: „Mi jedemo odgovorno!". 

Projekt se realizira u Eko-školama (školama koje imaju Eko zastavicu), a zamišljen je tako da prati metodologiju Eko-škola prilagođenu temi projekta. Tijekom tri godine, projekt će se realizirati u 100 Eko-škola u Republici Hrvatskoj (20 Eko-škola prve godine te 40 Eko-škola u drugoj i trećoj godini realizacije projekta).

Radnu skupinu projekta čine predstavnici udruge Lijepa Naša, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, tvrtke Vivera d.o.o., Osnovne škole Visoko, Tehničke škole Kutina i naše udruge Bioteka, čija će koordinatorica radionica za djecu i mlade Kristina Duvnjak doprinijeti projektu prenošenjem poruke odgovorne prehrane provođenjem znanstvenih radionica „Bioteka u pokretu!" u Eko-školama.  

U svrhu provođenja aktivnosti projekta izradit će se i međunarodna internetska stranica prevedena na hrvatski jezik, koja će služiti kao osnovni alat i interaktivno sredstvo za realizaciju projekta. Producirat će se i tiskati radni materijali „Ocjena prehrambenih navika", „Metodologija projekta Jedi odgovorno" te upute za učenike u obliku letaka. Tijekom projekta organizirat će se radne skupine i seminari za odgovorne osobe, ravnatelje, nastavnike, odgajatelje, predstavnike lokalnih zajednica te zainteresirane organizacije, gospodarske subjekte i pojedince. 

Prvi sastanak radne skupine održao se 5. veljače 2016. u prostorijama Zavoda „Dr. Andrija Štampar" s prezentacijom „Kako hrana mijenja svijet" koju je održao Josip Gregac iz udruge Lijepa Naša, izvješćem o napretku i implementaciji projekta u Eko-školama, prijedlozima za unaprjeđenje projekta te raspravom. Dogovorene su i sljedeće faze zajedničke suradnje u smislu postizanja što bolje i kvalitetnije „vidljivosti" projekta i potrebe sinergijskog djelovanja svih uključenih institucija i pojedinaca.

Veselimo se provedbi ovog iznimno korisnog projekta i rezultatima koje će donijeti nama i našoj djeci na osobnoj, lokalnoj globalnoj razini! Very Happy

Više informacija možete doznati ovdje.

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?