Svake godine ista priča. S dolaskom proljeća, kratkih majica, uskih haljina i hlača, odjednom odlučimo zdravije se hraniti, možda čak i krenuti na dijetu. Treninzi, smanjeni unos ugljikohidrata i proteinski shakeovi. No svi vjerojatno dijelimo zajedničku muku. Grickalice, mali zalogaji sreće i opuštanja, utjeha, nagrada ili zamjena za obrok. Kako izvući ono najbolje iz grickalica, donosimo vam u nastavku.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u 2014. godini čak 39 % odraslih osoba od 18 godina i stariji imaju višak kila. U moru raznih treninga, tableta za mršavljenje, dodataka prehrani i zamjena za obroke, često zaboravljamo da je uravnotežena prehrana osnova održavanja željenog izgleda i zdravog mršavljenja. No, užurbani način života nam rijetko daje vremena za pripremu hrane, pogotovo zdrave i zasitne hrane. Nutricionisti savjetuju da se dnevno pojede čak 5 obroka. Pa kako je to uopće moguće? Odgovor na to su zdrave grickalice.
Na spomen grickalica ljudi najčešće pomisle na čips, smoki, čokoladice. Činjenica je da svi mi volimo malo „zgriješiti" i pojesti nešto slatko ili slano. No, postoji način da grickalice kao međuobrok budu zdrave. Nećete vjerovati koliko se ukusnih stvari nalazi na našem popisu!
Orašasti plodovi
Bademi, lješnjaci, orasi, pekan orasi, indijski oraščići... Konzumacija orašastih plodova se preporučuje iz više razloga: smanjuju razinu kolesterola u krvi, izvor su „dobrih" masti* potrebnih za funkcioniranje organizma te su odličan izvor antioksidansa.
Bobičasto sezonsko voće
Borovnice, kupine, maline, ribiz, goji bobice, acai bobice. Bobičasto voće je najpoznatije zbog svojih antioksidativnih svojstava. Odnedavno se smatra da su borovnice odlične za održavanje zdravlja desni, dok se kupine od davnina koriste za jačanje imuniteta i koncentracije željeza u krvi te su prvi izbor za liječenje anemije.
Sezonsko voće
Trešnje, višnje, jagode, banane, jabuke, naranče, marelice, breskve, marelice, lubenice, grožđe... Da krenemo pisati sve pozitivne strane konzumacije voća, ne bismo nikada stali. Izvori vitamina i minerala neophodnih za zdravlje i funkcioniranje organizma, ukusna borba protiv dehidracije i zdravi izvor šećera, voće je najbolji izbor grickalica u svako dobra godine. Izbor sezonskog voća ispred izvansezonskog je očit - voće u svojoj sezoni rasta može izvući sve nutrijente koji su mu potrebni iz okoliša jer ih u toj sezoni ima dovoljno.
Sjemenke i žitarice
Bućine sjemenke, suncokretove sjemenke, chia, lan, sezam, ječam, zob, slanutak... Sjemenke su odličan izvor vlakana koji su neophodni za zdravlje probavnog sustava. Također, antioksidativna svojstva sjemenki su prva linija obrane protiv bolesti i onečišćenja iz okoliša. Izvor su važnih elemenata poput magnezija i cinka te omega-3 masnih kiselina. Žitarice su odličan izvor energije i vlakana.
Mliječni proizvodi
Sir, jogurt, kefir... Svježi sir, zrnati sir i slični sirevi su odlični zamjena za peciva, tjesteninu i slične izvore ugljikohidrata. Također, zbog njihova neutralnog okusa, preferiraju ih u kombinacijama sa svim gore navedenim grickalicama. Jogurt je dobra ideja kao međuobrok, samostalno ili uz dodatak sjemenki ili voća, ovisno treba li vam u tom trenutku nešto slatko ili slano.
Ako vam dosadi jesti navedene namirnice same, kombinirajte ih međusobno! 42 prijedloga zdravih grickalica možete naći OVDJE. A da ne ispadne da imamo nešto protiv „nezdravih" grickalica, morali smo s vama podijeliti naš najdraži video s grickalicama. Video uradak „Kako Amerikanci reagiraju na hrvatske i srpske grickalice" nas je oduševio, nadamo se da će i vas!
*dobre masti su one masti koje sadrže više nezasičenih masnih kiselina. Takve masti nalazimo u uljima (maslinovo, laneno), orašastim plodovima (orah, pistacija, lješnjak) i ribi (tuna, losos, srdela).
Izvori: everydayhealth.com