| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
Autor : Matea Jarak

Datum objave: 15.09.2016 14:09:00

Conus geographus (foto:en.wikipedia.org, Kerry Matz)Ljudski inzulin je hormon koji se proizvodi u gušterači i služi razgradnji glukoze koja je izvor energije u ljudskom tijelu. Molekule inzulina građene su od 2 regije od kojih jedna,  nazvana regija B, omogućava stvaranje nakupina inzulina. Upravo je stvaranje tih nakupina problem znanstvenicima zbog usporenog učinka takvog inzulina. Kako je jedan predatorski puž pomogao riješiti ovaj problem, saznajte u nastavku.


Na Sveučilištu Utah znanstvenici su otkrili kako struktura inzulina utječe na njegov učinak. Biologinja Helena Safavi, koautorica rada objavljenog u časopisu Nature Structural & Molecular Biology, objašnjava kako je otkriće sastava otrova predatorske vrste puža otvorilo vrata novim saznanjima u liječenju dijabetesa melitusa (šećerne bolesti tipa 2). „Proučavanjem kompleksnih otrova kojima predatori ubijaju svoju lovinu otkrivamo kako oni utječu na fiziologiju lovine. Samim time možemo saznati jako puno u njihovoj potencijalnoj upotrebi u medicini", navodi Safavi.

Kao što navodimo u uvodu, ljudski inzulin je molekula koja je građena od dvije regije, nazvane „A" i „B". Do pojave dijabetesa melitusa dolazi kad tijelo nije u mogućnosti proizvoditi dostatnu količinu inzulina. Najuspješniji tretman dijabetesa čine injekcije sintetičkog  inzulina. No, regija „B" stvara probleme u radu inzulina: omogućuje molekulama inzulina da stvaraju nakupine (agregate) u grupama od 6 molekula. U takvom obliku se inzulin pohranjuje u gušterači. Prije nego se inicira, inzulin se mora deagregirati u pojedinačne molekule kako bi postao aktivan, što je proces koji može potrajati i do sat vremena. Najbrži inzulin trenutno dostupan za upotrebu je Humalog, kojem treba do 30 minuta da se aktivira. „Idealno bi bilo kada bismo mogli ukloniti 'B' regiju, no tada cijela molekula prestaje biti aktivna."

Istraživanjem vrste konusnog puža Conus geographus znanstveni tim sa Sveučilišta Utah otkrio je kako ovi puževi u svom otrovu sadrže i inzulin te da molekula inzulina kod te vrste nema regiju „B". Testiranjem inzulina iz puža pokazali su da, unatoč smanjenom utjecaju, vrijeme aktivacije te molekule može dostići i 5 minuta.

Konusni puž je predator koji se hrani ribama te, kao i njegovi srodnici, koristi kompleksnu mješavinu otrova kako bi brzo paralizirao svoj ulov. Neke vrste koriste otrov kako bi zagušile živčani sustav ribe, pokrećući tako ekotoksični šok. C. geographus, kao i još nekoliko vrsta, otpušta inzulin uz još nekoliko sastavnica otrova u okolnu vodu, što kod riba uzrokuje ubrzani pad šećera u krvi te hipoglikemijski šok. Nakon brze paralize, puž jednostavno i u miru probavi svoj plijen. Već je 2015. godine profesor Baldomero Olivera sa Sveučilišta Utah proučavao i objavio rad o ovoj vrsti i njezinu „lovnom inzulinu" koji joj omogućuje brzu reakciju.

Trenutno istraživači najviše proučavaju strukturu inzulina vrste C.geographus te pokušavaju pronaći način kako bi ljudski inzulin više „popužili". Potrebno je još dodatnih istraživanja kako bi izmjerili koliko brzo inzulin iz puža, a zatim i ljudski modificirani inzulin, može postati aktivan u ljudskom tijelu. Na ribe je u prirodi utjecaj trenutačan, zbog toga što inzulin u njihovo tijelo ulazi izravno preko škrga, dok bi u ljudskom tijelu trebalo nekoliko minuta duže za aktivaciju. 

Jedna od upotreba ovog inzulina je i u istraživanju umjetne gušterače koja bi u budućnosti mogla izlučivati potrebne količine inzulina na prve znakove pada šećera u krvi. Za sada pužev inzulin nije dovoljno dobar za korištenje prilikom terapije ljudi, no zasigurno može uvelike pomoći u istraživanjima novih načina liječenja dijabetesa.

„Ljudi misle da je jednostavno napraviti novi lijek, no nisu u pravu. Od kuda početi? Moraš imati ideju za početak, kakav bi lijek trebao biti, kakve bi odlike trebao imati, mnogo je pitanja prije samog početka. Zato je jako korisno kad učimo iz prirode, odgovori su tamo već odavna", zaključuje Safavi.

Izvor: Esciencenews.com

_____

A minimized human insulin-receptor-binding motif revealed in a Conus geographus venom insulin

John G Menting               , Joanna Gajewiak, Christopher A MacRaild, Danny Hung-Chieh Chou, Maria M Disotuar, Nicholas A Smith ,Charleen Miller, Judit Erchegyi, Jean E Rivier, Baldomero M Olivera, Briony E Forbes       , Brian J Smith, Raymond S Norton, Helena Safavi-Hemami, Michael C Lawrence

doi:10.1038/nsmb.3292

______

Stranica prilagodena ispisu Pošalji članak prijatelju
comments powered by Disqus

Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti meRegistriraj se!

Izgubili ste lozinku?