| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
« 1 (2) 3 4 5 ... 25 »
Autor Iz drugih medija Objavljeno 27.01.2017 14:01:34

Crveno meso (foto: commons.wikipedia.org)Unos velike količine crvenog mesa, posebice onog nedovoljno obrađenog, povezan je s povećanim rizikom razvoja upalnih crijevnih bolesti, poput divertikulitisa. U nastavku saznajte kako se hraniti za bolje zdravlje crijeva.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 19.01.2017 13:01:00

Chilli papričice (foto: maxpixel.freegreatpicture.com)Volite ljuto? Ako je vaš odgovor „da", mogli biste živjeti duže. Podaci su to istraživanja znanstvenog tima Sveučilišta u Vermontu. Stoljećima su se papričice i jaki začini koristili u tradicionalnoj medicini, a ovo je istraživanje i potvrdilo njihov pozitivan učinak.

Ocjena: 5  
Autor Matea Jarak Objavljeno 02.01.2017 17:01:00

Božićni objed (foto:flickr.com)Blagdani nisu još završili, a naša vaga već pokazuje posljedice ukusnih blagdanskih ručkova i večera. Početak nove godine najčešće je razdoblje velikih obećanja samima sebi, od kojih je jedno od najčešćih promjena u režimu prehrane. Kako bi se vaše tijelo oporavilo od blagdanskog prejedanja, donosimo vam popis namirnica koje štite vaš krvožilni sustav.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 22.12.2016 16:12:37

Voće, povrće, mlijeko (foto: Wikimedia Commons)Pet obroka dnevno potrebno je djeci kako bi osigurala energiju za sve aktivnosti koje imaju tijekom dana. Zajutrak, ručak i večera su glavni obroci putem kojih osiguravamo 75%, a međuobroci, doručak i užina, dodatnih 25% ukupnog dnevnog unosa energije.

Ocjena: 0  
Autor Nikola Medić Objavljeno 29.11.2016 10:11:00

Hrana (foto: pexels.com)Tema genetski modificiranih organizama (GMO) danas je velika senzacija u medijima i društvu. Uz brzi rast svjetske populacije, sve je teže osigurati dovoljne količine hrane za sve, no razvojem biotehnologije znanstvenici pokušavaju riješiti vodeće probleme u svijetu poput gladi, nedostatka hranjivih tvari i vitamina u hrani, otežanog uzgoja biljnih vrsta zbog klimatskih promjena i druge probleme s kojima se ljudi i dalje susreću u 21. stoljeću. 

Ocjena: 4  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 10.11.2016 16:11:59

Zdrava prehrana (foto: pixabay.com)Iza naziva anemija krije se oblik poremećaja u krvi. Riječ je o nedostatku željeza, koje je zaslužno za tvorbu crvenih krvnih zrnaca - eritrocita. Upravo crvene krvne stanice sadrže hemoglobin koji na sebe veže molekule kisika i prenosi ih po tijelu. Stoga ne čudi kako je jedan od znakova anemije i kroničan umor koji jednostavno ne prolazi.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 23.09.2016 12:09:00

Dijete jede(foto:Petr Kratochvil,publicdomainpictures.net)

Zadaća svakog roditelja je da djetetu usadi zdrave životne navike. To je najlakše učiniti vlastitim primjerom, te se potruditi da zajedno s vašim mališanima budete uključeni u razne sportske aktivnosti tijekom njihovog djetinjstva, a i zajedničko kuhanje i obiteljsko blagovanje odlično su rješenje za privikavanje djece na zdravu prehranu. No, ponekad stvari mogu biti i obrnute, čega mnogi roditelji nisu niti svjesni. Mala djeca u mnogočemu nam mogu biti uzor, pa tako i u načinu prehrane. Stoga ne bi bilo loše pratiti svog mališana i preuzeti nešto od njegove rutine.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 24.08.2016 16:08:00

Krafne (foto: pixabay.com, jarmoluk)Unatoč tome što je ljeto pri kraju i više nije sezona dijeta i ubrzanih treninga kako bismo pripremili tijelo za plažu, uvijek bismo trebali paziti na prehranu. Najčešći uzrok skupljanja „zaliha" za zimu su masti i šećeri u hrani. Često ćete čuti da upravo oni daju pravi okus hrani i da je bez njih hrana bezukusna. Kako je još jednom znanost pronašla obilaznicu, pročitajte u nastavku.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 28.06.2016 11:06:00

Zdravi obroci (foto: Peggy Greb, en.wikipedia.org)Svake godine ista priča. S dolaskom proljeća, kratkih majica, uskih haljina i hlača, odjednom odlučimo zdravije se hraniti, možda čak i krenuti na dijetu. Treninzi, smanjeni unos ugljikohidrata i proteinski shakeovi. No svi vjerojatno dijelimo zajedničku muku. Grickalice, mali zalogaji sreće i opuštanja, utjeha, nagrada ili zamjena za obrok. Kako izvući ono najbolje iz grickalica, donosimo vam u nastavku.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 15.06.2016 17:06:00

Vino (foto: Flickr: Paternò )Ukusan ručak, dobar ljubavni film, druženje s prijateljima, romantične večere... Svi imaju jednu zajedničku stvar - vino! Neki od nas ne mogu zamisliti ove situacije bez čaše dobrog vina. Može li znanost spasiti jedno od najvećih ljudskih otkrića?

Ocjena: 0  
« 1 (2) 3 4 5 ... 25 »



Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?