| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
« 1 2 (3) 4 5 6 ... 25 »
Autor Matea Jarak Objavljeno 24.08.2016 16:08:00

Krafne (foto: pixabay.com, jarmoluk)Unatoč tome što je ljeto pri kraju i više nije sezona dijeta i ubrzanih treninga kako bismo pripremili tijelo za plažu, uvijek bismo trebali paziti na prehranu. Najčešći uzrok skupljanja „zaliha" za zimu su masti i šećeri u hrani. Često ćete čuti da upravo oni daju pravi okus hrani i da je bez njih hrana bezukusna. Kako je još jednom znanost pronašla obilaznicu, pročitajte u nastavku.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 28.06.2016 11:06:00

Zdravi obroci (foto: Peggy Greb, en.wikipedia.org)Svake godine ista priča. S dolaskom proljeća, kratkih majica, uskih haljina i hlača, odjednom odlučimo zdravije se hraniti, možda čak i krenuti na dijetu. Treninzi, smanjeni unos ugljikohidrata i proteinski shakeovi. No svi vjerojatno dijelimo zajedničku muku. Grickalice, mali zalogaji sreće i opuštanja, utjeha, nagrada ili zamjena za obrok. Kako izvući ono najbolje iz grickalica, donosimo vam u nastavku.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 27.06.2016 16:06:00

Dijete jede lubenicu(foto:Petr Kratochvil,publicdomainpictures.net)Ljeto nam je i službeno 21. lipnja pokucalo na vrata. Asocijacije na najtoplije godišnje doba u godini zasigurno bude i slike osvježenja u prirodi ili na moru. Ako ove godine vi i vaša obitelj zaobilazite hladovinu borove šume, morski povjetarac i šum valova, nemojte očajavati jer u nadolazećim vrućim i sparnim danima, osvježenje za sebe i klince možete napraviti i u vlastitom domu.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 15.06.2016 17:06:00

Vino (foto: Flickr: Paternò )Ukusan ručak, dobar ljubavni film, druženje s prijateljima, romantične večere... Svi imaju jednu zajedničku stvar - vino! Neki od nas ne mogu zamisliti ove situacije bez čaše dobrog vina. Može li znanost spasiti jedno od najvećih ljudskih otkrića?

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 19.05.2016 13:05:00

Soja (foto: Pixabay)Korištenje aditiva u prehrani već je neko vrijeme tema mnogih rasprava vezanih za ljudsko zdravlje. Sintetičke kemikalije i antibiotici koji uzrokuju otpornost bakterija, a opasni su za okoliš i za ljudsko zdravlje, trenutno su najčešće upotrebljavana sredstva za zaštitu hrane od mikroba. No, čini se da rješenje možda leži u spojevima dobivenim iz soje.

 

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 14.04.2016 12:04:59

Voće, povrće, mlijeko (foto: Wikimedia Commons)Države članice EU-a poduprle su novi projekt distribucije svježeg voća i povrća te mlijeka u škole te odlučili da se u tu svrhu predvidi 250 milijuna eura godišnje iz proračuna EU-a. Hoće li se ovo odnositi i na RH, doznajte u nastavku!

 

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 01.04.2016 13:04:00

Plastične boce (foto: Steven Depolo/Flickr)Preko 80 000 kemikalija je gotovo svakodnevno u upotrebi u SAD-u, a među kemijskim spojevima, barem po proizvedenoj količini, visoko mjesto zauzima bisfenol A (BPA). Kemijska industrija promiče imidž BPA kao sastojka brojnih proizvoda koji čine naš život lakšim, zdravijim i sigurnijim. No, ovaj sastojak prate mnoge kontroverze, od onih ekoloških do još uvijek upitnog učinka na ljudsko zdravlje, koje ni preko 5000 objavljenih studija nije uspjelo posve rasvijetliti. 

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 11.02.2016 10:02:00

Bacanje hrane (foto: Wikimedia Commons)Trgovine u kojima će se prodavati proizvodi bez ambalaže i razborita uporaba hrane kako bi je se što manje bacalo, neki su od projekata koje planira Ljubljana u godini u kojoj nosi titulu "zelena prijestolnica Europe". Ovu titulu od 2008. posebno povjerenstvo Europske komisije dodjeljuje gradovima s najboljim rješenjima za očuvanje okoliša i održivi razvoj.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 22.05.2015 13:05:59

foto: flickr.com"U ožujku ove godine Svjetska zdravstvena organizacija objavila je rezultate istraživanja koji su pokazali da je pesticid glifosat koji se u svijetu prodaje pod imenom Round-up, a kod nas kao Cidokor, vrlo vjerojatno kancerogen kao i još nekoliko istraživanih pesticida. Tvrtke koje nam prodaju otrove uvjeravaju nas da bez njih ne možemo uzgojiti dovoljno hrane", rekla je poznata indijska fizičarka i aktivistica dr. Vandana Shiva na predavanju prošloga tjedna u Sisku.

 

Ocjena: 0  
Autor Ivan Car Objavljeno 03.04.2015 13:04:00

foto: flickr.comAnaliza provedena od strane istraživača Centra Johns Hopkins utvrdila je da postoje značajni rizici od pijenja sirovog (nepasteriziranog) kravljeg mlijeka. Potrošači sirovog mlijeka imali su gotovo 100 puta veću vjerojatnost za bolesti uzrokovane hranom od potrošača pasteriziranog mlijeka. 

 

Ocjena: 0  
« 1 2 (3) 4 5 6 ... 25 »



Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?