| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
« 1 2 (3) 4 5 6 ... 25 »
Autor Iz drugih medija Objavljeno 10.11.2016 16:11:59

Zdrava prehrana (foto: pixabay.com)Iza naziva anemija krije se oblik poremećaja u krvi. Riječ je o nedostatku željeza, koje je zaslužno za tvorbu crvenih krvnih zrnaca - eritrocita. Upravo crvene krvne stanice sadrže hemoglobin koji na sebe veže molekule kisika i prenosi ih po tijelu. Stoga ne čudi kako je jedan od znakova anemije i kroničan umor koji jednostavno ne prolazi.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 23.09.2016 12:09:00

Dijete jede(foto:Petr Kratochvil,publicdomainpictures.net)

Zadaća svakog roditelja je da djetetu usadi zdrave životne navike. To je najlakše učiniti vlastitim primjerom, te se potruditi da zajedno s vašim mališanima budete uključeni u razne sportske aktivnosti tijekom njihovog djetinjstva, a i zajedničko kuhanje i obiteljsko blagovanje odlično su rješenje za privikavanje djece na zdravu prehranu. No, ponekad stvari mogu biti i obrnute, čega mnogi roditelji nisu niti svjesni. Mala djeca u mnogočemu nam mogu biti uzor, pa tako i u načinu prehrane. Stoga ne bi bilo loše pratiti svog mališana i preuzeti nešto od njegove rutine.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 24.08.2016 16:08:00

Krafne (foto: pixabay.com, jarmoluk)Unatoč tome što je ljeto pri kraju i više nije sezona dijeta i ubrzanih treninga kako bismo pripremili tijelo za plažu, uvijek bismo trebali paziti na prehranu. Najčešći uzrok skupljanja „zaliha" za zimu su masti i šećeri u hrani. Često ćete čuti da upravo oni daju pravi okus hrani i da je bez njih hrana bezukusna. Kako je još jednom znanost pronašla obilaznicu, pročitajte u nastavku.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 28.06.2016 11:06:00

Zdravi obroci (foto: Peggy Greb, en.wikipedia.org)Svake godine ista priča. S dolaskom proljeća, kratkih majica, uskih haljina i hlača, odjednom odlučimo zdravije se hraniti, možda čak i krenuti na dijetu. Treninzi, smanjeni unos ugljikohidrata i proteinski shakeovi. No svi vjerojatno dijelimo zajedničku muku. Grickalice, mali zalogaji sreće i opuštanja, utjeha, nagrada ili zamjena za obrok. Kako izvući ono najbolje iz grickalica, donosimo vam u nastavku.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 27.06.2016 16:06:00

Dijete jede lubenicu(foto:Petr Kratochvil,publicdomainpictures.net)Ljeto nam je i službeno 21. lipnja pokucalo na vrata. Asocijacije na najtoplije godišnje doba u godini zasigurno bude i slike osvježenja u prirodi ili na moru. Ako ove godine vi i vaša obitelj zaobilazite hladovinu borove šume, morski povjetarac i šum valova, nemojte očajavati jer u nadolazećim vrućim i sparnim danima, osvježenje za sebe i klince možete napraviti i u vlastitom domu.

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 15.06.2016 17:06:00

Vino (foto: Flickr: Paternò )Ukusan ručak, dobar ljubavni film, druženje s prijateljima, romantične večere... Svi imaju jednu zajedničku stvar - vino! Neki od nas ne mogu zamisliti ove situacije bez čaše dobrog vina. Može li znanost spasiti jedno od najvećih ljudskih otkrića?

Ocjena: 0  
Autor Matea Jarak Objavljeno 19.05.2016 13:05:00

Soja (foto: Pixabay)Korištenje aditiva u prehrani već je neko vrijeme tema mnogih rasprava vezanih za ljudsko zdravlje. Sintetičke kemikalije i antibiotici koji uzrokuju otpornost bakterija, a opasni su za okoliš i za ljudsko zdravlje, trenutno su najčešće upotrebljavana sredstva za zaštitu hrane od mikroba. No, čini se da rješenje možda leži u spojevima dobivenim iz soje.

 

Ocjena: 0  
Autor Jelena Likić Objavljeno 14.04.2016 12:04:59

Voće, povrće, mlijeko (foto: Wikimedia Commons)Države članice EU-a poduprle su novi projekt distribucije svježeg voća i povrća te mlijeka u škole te odlučili da se u tu svrhu predvidi 250 milijuna eura godišnje iz proračuna EU-a. Hoće li se ovo odnositi i na RH, doznajte u nastavku!

 

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 01.04.2016 13:04:00

Plastične boce (foto: Steven Depolo/Flickr)Preko 80 000 kemikalija je gotovo svakodnevno u upotrebi u SAD-u, a među kemijskim spojevima, barem po proizvedenoj količini, visoko mjesto zauzima bisfenol A (BPA). Kemijska industrija promiče imidž BPA kao sastojka brojnih proizvoda koji čine naš život lakšim, zdravijim i sigurnijim. No, ovaj sastojak prate mnoge kontroverze, od onih ekoloških do još uvijek upitnog učinka na ljudsko zdravlje, koje ni preko 5000 objavljenih studija nije uspjelo posve rasvijetliti. 

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 11.02.2016 10:02:00

Bacanje hrane (foto: Wikimedia Commons)Trgovine u kojima će se prodavati proizvodi bez ambalaže i razborita uporaba hrane kako bi je se što manje bacalo, neki su od projekata koje planira Ljubljana u godini u kojoj nosi titulu "zelena prijestolnica Europe". Ovu titulu od 2008. posebno povjerenstvo Europske komisije dodjeljuje gradovima s najboljim rješenjima za očuvanje okoliša i održivi razvoj.

 

Ocjena: 0  
« 1 2 (3) 4 5 6 ... 25 »



Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupire

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?