| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
« 1 2 3 (4) 5 6 7 ... 25 »
Autor Iz drugih medija Objavljeno 10.12.2014 15:12:46

Povrće (foto: Joanna Poe / Flickr)Ekoproizvodnja ima svijetlu budućnost, a Hrvatska ima posebno veliku priliku u tom sektoru jer je sastavni dio najvećeg tržišta za takve proizvode u svijetu - Europske unije, zaključak je Okruglog stola Ekoproizvodnja koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održao u Zagrebu. Ekoproizvodnja je velika prilika za Hrvatsku, ali se mora dogoditi "klik" u glavama ljudi da se ne orijentiraju samo na sijanje pšenice i kukuruza. Više o ovoj temi, doznajte u nastavku.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 22.09.2014 22:09:59

Povrće (foto: Wikimedia Commons)Treći Forum za prehrambeni suverenitet okupio je nedavno u Čazmi 50-ak poljoprivrednih proizvođača, predstavnika grupa solidarne razmjene i drugih zainteresiranih građana, koji su razgovarali o gorućim temama u poljoprivrednoj proizvodnji - financiranju, sjemenu i javnim politikama - ali i drugim problemima koji stoje na putu do prehrambenog suvereniteta.

Ocjena: 0  
Autor Vedrana Pištelek Objavljeno 01.09.2014 21:09:00

Pluteni čepovi za vino (foto:  Rennett Stowe / Flickr)Čepovi za vinske boce mogu biti načinjeni od raznih materijala, no poznavatelji vina kažu kako je najkvalitetniji čep onaj izrađen od pluta, odnosno vanjskog sloja kore hrasta plutnjaka (Quercus suber). Zadnjih godina došlo je do znatnog pada kvalitete plutenih čepova. Deblja kora znači deblje i bolje čepove, no o čemu ovisi kakva će kora biti?

Ocjena: 0  
Autor Behija Salkić Objavljeno 01.07.2014 14:07:00

Miris (foto: FreeDigitalPhotos)Kako uspijevamo razlikovati različite vrste prehrambenih proizvoda poput jagoda, kave, mesa na roštilju ili tek skuhanog krumpira samo na temelju mirisa? Naime, hrana koju ljudi konzumiraju sadrži više od 10 000 različitih vrsta hlapljivih tvari, ali samo oko 230 osnovnih spojeva određuje miris hrane koju jedemo. Ipak, popis se može dodatno suziti na samo 3 do 40 ključnih spojeva koji su odgovorni za stvaranje karakterističnih mirisa svake pojedine vrste hrane. Te iste spojeve zatim dekodira oko 400 olfaktornih (mirisnih) receptora u nosu.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 13.06.2014 15:06:25

foto: FreeDigitalPhotosKoličina i vrsta hrane koja se konzumira kao i sam broj obroka u danu uvelike ovisi o sociološkim i kulturalnim čimbenicima. Nedavna istraživanja pokazuju da broj obroka u danu djelomično određuju i genetski čimbenici. Postoji hipoteza da više manjih obroka u danu može utjecati na brzinu metabolizma. Također, određena struja znanstvenika smatra da rjeđi, obilni obroci u danu mogu biti krivci za debljanje zbog povećane sinteze i pohrane masti koja slijedi nakon obroka.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 05.06.2014 11:06:52

Maslinovo ulje (foto: FreeDigitalPhotos)Tipična mediteranska prehrana sastoji se od namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, orašastih plodova te avokada, kao i namirnica bogatih nitritima i nitratima poput zelenog lisnatog te korjenastog povrća.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 26.05.2014 15:05:57

Kava (foto: FreeDigitalPhotos)U posljednje vrijeme o kavi se piše uglavnom u, za zdravlje, vrlo pozitivnom kontekstu. Tom trendu se pridružuje studija objavljena u časopisu Agricultural and Food Chemistry, prema čijim rezultatima ispijanje kave može pružiti zaštitu od narušavanja vida, pa čak i od sljepoće.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 08.05.2014 15:05:57

Biljno ulje (foto: FreeDigitalPhotos)Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje. Ulje konoplje ima povoljan nutritivni sastav, a određena istraživanja su pokazala kako blagotvorno djeluje na zdravlje.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 17.04.2014 16:04:00

Cimet (foto: Wikimedia Commons)Potaknuti svoje nepce na istraživanje i uživanje u novim okusima lako je uz začine. Od Istoka do Mediterana aromatične biljke osim što daju aromu i specifičan okus jelima, čine jela lakše probavljivima. Začini imaju i blagotvorna svojstva, djeluju antibakterijski i antiseptički, stimuliraju imunološki sustav, a neki čak i zagrijavaju organizam. Mnoštvo je različitih začina, svaki sa svojim specifičnostima i aromama. Ipak, cimet je začin dobro poznat svima što i ne čudi jer je upravo on jedan od najstarijih začina poznatih čovjeku.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 14.04.2014 11:04:11

Zdrav ručak (foto: FreeDigitalPhotos)Časopis The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics donosi nam rezultate zanimljive studije koja povezuje optimizam ispitanica sa zdravim prehrambenim navikama.

 

Ocjena: 0  
« 1 2 3 (4) 5 6 7 ... 25 »



Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?