| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
« 1 2 3 4 (5) 6 7 8 ... 25 »
Autor Iz drugih medija Objavljeno 05.06.2014 11:06:52

Maslinovo ulje (foto: FreeDigitalPhotos)Tipična mediteranska prehrana sastoji se od namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, orašastih plodova te avokada, kao i namirnica bogatih nitritima i nitratima poput zelenog lisnatog te korjenastog povrća.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 26.05.2014 15:05:57

Kava (foto: FreeDigitalPhotos)U posljednje vrijeme o kavi se piše uglavnom u, za zdravlje, vrlo pozitivnom kontekstu. Tom trendu se pridružuje studija objavljena u časopisu Agricultural and Food Chemistry, prema čijim rezultatima ispijanje kave može pružiti zaštitu od narušavanja vida, pa čak i od sljepoće.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 08.05.2014 15:05:57

Biljno ulje (foto: FreeDigitalPhotos)Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje. Ulje konoplje ima povoljan nutritivni sastav, a određena istraživanja su pokazala kako blagotvorno djeluje na zdravlje.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 17.04.2014 16:04:00

Cimet (foto: Wikimedia Commons)Potaknuti svoje nepce na istraživanje i uživanje u novim okusima lako je uz začine. Od Istoka do Mediterana aromatične biljke osim što daju aromu i specifičan okus jelima, čine jela lakše probavljivima. Začini imaju i blagotvorna svojstva, djeluju antibakterijski i antiseptički, stimuliraju imunološki sustav, a neki čak i zagrijavaju organizam. Mnoštvo je različitih začina, svaki sa svojim specifičnostima i aromama. Ipak, cimet je začin dobro poznat svima što i ne čudi jer je upravo on jedan od najstarijih začina poznatih čovjeku.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 14.04.2014 11:04:11

Zdrav ručak (foto: FreeDigitalPhotos)Časopis The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics donosi nam rezultate zanimljive studije koja povezuje optimizam ispitanica sa zdravim prehrambenim navikama.

 

Ocjena: 0  
Autor Behija Salkić Objavljeno 04.04.2014 12:04:56

Različite vrste čokolade (foto: Wikimedia Commons)Na veliko se piše o potencijalnim zdravstvenim dobrobitima koje nosi konzumacija tamne čokolade - bolje razmišljamo, smanjuje nam se apetit i krvni tlak... Sada su znanstvenici počeli otkrivati koji točno sastojci u čokoladi mogu utjecati na prevenciju pretilosti, ali i na prevenciju dijabetesa tipa 2.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 25.03.2014 15:03:00

Svježa jaja (foto: FreeDigitalPhotos)U samo 70 kalorija po komadu jaja sadrže više od 11 korisnih nutrijenata. Jadno jaje (ovisno o veličini) osigurava između 4.5 - 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku, dok je ostatak u žumanjku. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje sugerira skupinama koje su rizične na deficit željeza. Jedno veće jaje osigurava oko 25 mg kalcija, a prosječne dnevne potrebe za kalcijem iznose 800 mg.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 13.03.2014 10:03:33

Raspoloženje (foto: FreeDigitalPhotos)Svi smo barem jednom tijekom života imali loš dan koji je završio prejedanjem junk foodom i slatkišima koji su bili skriveni u kuhinjskom ormariću. No, zašto posežemo za hranom bogatom šećerima i mastima kada smo loše volje?

 

Ocjena: 0  
Autor Biologija.com.hr Objavljeno 12.03.2014 16:03:59

Izvor vitamina (foto: Wikimedia Commons)Bez raznovrsnih hranjivih tvari ljudsko tijelo ne može normalno obavljati svoje svakodnevne  zadatke.  Neke tvari mu daju energiju koja mu je potrebna za rad, dok su druge važne za rast ili održavanje organa i tkiva u normalnoj funkciji. Tijelu je uz to svakodnevno potrebno vježbanje kako bi mišići, srce i pluća ostali u formi, a iako se tome još ne zna točan razlog, čini se da niti bez dovoljne količine sna ne možemo.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 05.03.2014 15:03:00

Na poslu (foto: FreeDigitalPhotos)Brojni zaposleni ljudi nemaju vremena i ideja za pravilnu prehranu tijekom napornog radnog dana. Posebice se to odnosi na uspješne mlade ljude pred kojima su svakodnevni zahtjevni poslovni izazovi i zbog toga često ne uspijevaju redovito jesti. Također, sveprisutan stres dodatno otežava pravilno hranjenje, probavu i brojne druge tjelesne aspekte vezane uz prehranu.

Ocjena: 0  
« 1 2 3 4 (5) 6 7 8 ... 25 »



Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?