| Korisne stranice | Donirajte | Kontakt | O nama | Naslovnica
Antropologija Biologija Okoliš Prehrana Zdravlje i medicina Intervjui Akcije
« 1 ... 3 4 5 (6) 7 8 9 ... 25 »
Autor Iz drugih medija Objavljeno 28.02.2014 13:02:09

Fish and chips (foto: Flickr)Analizom tisuća fragmenata posuda koje su koristili preci u razdoblju od 4600. godina prije naše ere do 15. stoljeća britanski arheolozi pokušali su ustanoviti koje su namirnice bile prisutne u njihovoj prehrani. Zamjena uloge lovca s ulogom uzgajivača stoke, značajno je utjecala na zastupljenost pojedinih namirnica u prehrani tijekom povijesti.

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 24.02.2014 13:02:00

Zdrava hrana (foto: Flickr)Uspješna trudnoća započinje prije samog začeća, a prehrana prije i u trudnoći igra ključnu ulogu za zdravlje majke i djeteta u razvoju.

 

 

 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 20.02.2014 09:02:10

Stariji par (foto: FreeDigitalPhotos)Ubrzani ritam života, manjak vremena posvećenog pravilnoj prehrani i adekvatnoj količini sna imaju veći učinak na naše zdravlje nego što smo svjesni. Novija istraživanja upućuju da neadektvatan san povećava rizik od bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja što utječe na duljinu životnog vijeka. Kako bi se sami uvjerili u važnost sna i prehrane, tajvanski znanstvenici proveli su istraživanje na starijim ženama i muškarcima nastojeći utvrditi koliko su ti čimbenici povezani sa stopom smrtnosti pojedinog spola. 

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 07.02.2014 14:02:11

Bakterije, ilustracija (foto: FreeDigitalPhotos)Nedavne studije prepoznale su razlike u bakterijama probavnog sustava osoba normalne tjelesne mase i onih s prekomjernom tjelesnom masom. Znanstvenici smatraju da razlike u sastavu bakterija potencijalno doprinose razvoju pretilosti, ali do sada nije ispitivano ukoliko uzimanjem probiotika možemo doprinijeti smanjenju tjelesne mase time regulirajući sastav bakterija u probavnom traktu.

Ocjena: 0  
Autor Biologija.com.hr Objavljeno 05.02.2014 12:02:00

Kosti desne ruke (foto: Wikimedia Commons)Osteoporoza je najčešća koštana bolest u ljudi i prepoznata je kao javnozdravstveni problem širom svijeta sukladno porastu udjela starog stanovništva i produljenja životnog vijeka. Glavno obilježje osteoporoze je smanjena koštana masa i promjena mikroarhitekture kosti. Prijelomi su glavna i najopasnija komplikacija osteoporoze. Obzirom na spol, žene češće obolijevaju. Do osobitog ubrzanog gubitka koštane mase dolazi kod žena na ulasku i tijekom menopauze, poglavito zbog smanjene produkcije hormona estrogena, no osteoporotični prijelomi uočeni su i kod starijih muškaraca.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 04.02.2014 12:02:57

Dijetalno piće (foto: FreeDigitalPhotos)Mnogi su skloni mišljenju kako prelaskom s prirodnih sokova ili gaziranih pića na dijetalna pića doprinose smanjenju ili održavanju tjelesne mase zamjenom šećera s umjetnim sladilima. No, istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Public Health govori nam drugačije. Studija je uspoređivala osobe koje su prekomjerne tjelesne mase ili pretile, a konzumiraju pića s šećerima ili umjetnim sladilima kako bi ustanovili utjecaj na smanjenje tjelesne mase ili na njeno održavanje.

Ocjena: 0  
Autor Behija Salkić Objavljeno 24.01.2014 13:01:18

Mlijeko i keksi (foto: FreeDigitalPhotos)Tijekom odrastanja smo redovno pili mlijeko, a roditelji su nam često govorili kako je mlijeko jako zdravo. To je naravno i istina, prepuno je nutijenata poput kalcija i drugih minerala, vitamina (uključujući i vitamin D), proteina, masti i šećera u obliku laktoze. Većina ljudi europskog podrijetla i u odrasloj dobi može piti mlijeko, dok ostatak svijeta to baš i ne može budući da nemaju razvijenu toleranciju na laktozu. Drevna DNA iberskih farmera otkriva kako široko prihvaćena evolucijska teorija o apsorpciji kalcija nije jedini razlog zašto su Europljani razvili toleranciju na mlijeko.

Ocjena: 0  
Autor Behija Salkić Objavljeno 17.01.2014 11:01:54

Čokolada (foto: Wikimedia Commons/ Fir0002/Flagstaffotos)Za neke ljude vrhunac užitka predstavlja savršena, kvalitetna čokolada. No, do sada su se ljubitelji čokolade mogli osloniti samo na svoje okusne pupoljke, budući da nije postojao način provjere jesu li uistinu dobili čokoladu one kvalitete koju su platili. U novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, znanstvenici po prvi puta navode novu metodu uz pomoć koje se može potvrditi autentičnost i podrijetlo kakao zrna, glavnog izvora kakaa za čokoladu.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 31.12.2013 11:12:59

Doručak (foto: Flickr)Prestanak pušenja je vjerojatno najpopularnija novogodišnja odluka, no nezadovoljstvo time kako se hranimo, koliko se krećemo ili općenito nezadovoljstvo vlastitim izgledom i zdravstvenim stanjem stavlja promjenu prehrambenih navika visoko na ljestvicu najčešćih novogodišnjih odluka. Za čas se zavjetujemo da će nam u novoj godini prioritet postati pravilna prehrana i sveopća briga o zdravlju. Međutim, pitanje je koliko odlučnih na prvi siječanj ustraje u svom naumu i mjesec dana nakon velike odluke, a kamoli na dulji period.

Ocjena: 0  
Autor Iz drugih medija Objavljeno 12.12.2013 13:12:00

Voće i povrće (foto: Wikimedia Commons)Brojna su istraživanja ukazala na vezu između vegetarijanskog tipa prehrane i smanjene pojave metaboličkih bolesti. Medu prvima u tu skupinu bolesti spada pretilnost, krvožilne bolesti, povećani krvni pritisak, šećerna bolest i neki oblici tumorskih bolesti.

 

Ocjena: 0  
« 1 ... 3 4 5 (6) 7 8 9 ... 25 »



Poveznice

Kalendar događanja

Pročitajte i...

Rad s laboratorijskim životinjama se neće moći tako skoro zamijeniti nekom drugom metodom
intervju s dr. sc. Sofiom Anom Blažević

Vrijednost herbarijskih zbirki je neprocjenjiva
intervju s doc. dr. sc. Sandrom Bogdanovićem

Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane!
intervju s dr. sc. Lucijom Tomljenović

Obrazovanje za okoliš uključit ćemo u program građanskog odgoja
intervju s dr. sc. Mirelom Holy

Senzacionalistički članci šire neopravdane strahove među ljudima
intervju s prof. dr. sc. Franjom Plavšićem

Može li znanje ponovno postati „in“?
intervju s Biserkom Volić, prof.biologije

Biologiji ne bi pomogla ni tri kamiona “Viagre”
intervju s doc. dr. sc. Zoranom Tadićem

S učenjem čitanja dobro je započeti i prije školske dobi
intervju s mag. psych. Igorom Mikloušićem

Znanost je u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali
intervju s doc. dr. sc. Igorom Bajšanskim

Dok se na Zapadu objeručke prihvaćaju, Hrvatska obrazovanim ljudima nudi prekvalifikaciju u pastire i konobare
intervju s Jadrankom Šepić, dipl. ing.

Entuzijazam pravog istraživača ne može se dotući
intervju sa Snježanom Ramić, dipl.ing.biol.

Više može napraviti onaj koji ne zna a hoće, nego onaj koji zna a neće
intervju s Vladom Prskalom, prof. fizike

Lošinjski rezervat za dupine - od našeg najvećeg uspjeha do najvećeg razočaranja
intervju s Draškom Holcerom, dipl.ing. biologije-ekologije

Vrlo je upitno koliko Hrvatska može doprinijeti globalnom znanju
intervju Marko Košiček dipl. ing.

Reciklirano imanje moja je ljubav i moja baterija -
intervju s dr. sc. Draženom Šimlešom

Hrvatska je pravi mali raj za paleontologe -
intervju s prof. dr. sc. Jasenkom Sremac

Tko zapravo odgaja našu djecu i mlade? -
intervju s dr. sc. Dejanom Bouillet

Niti jedna od velikih zvijeri nije opasna za čovjeka -
intervju s Magdom Sindičić, dr.vet.med.

"Siguran sam da nikada nećemo izumiti jedinstven lijek za sve tumore" -
intervju s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem

Tražilica

Kolumne

Portal podupiru

Oglašavanje

Prijava

Korisničko ime:

Lozinka:

Zapamti me



Registriraj se!

Izgubili ste lozinku?