Svjetska zdravstvena organizacija upozorava – potrebni su novi antibiotici!

Datum 21.04.2017 09:04:00 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Antibiotici (foto: Pixabay)Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi je put objavila popis 12 porodica bakterija koje su otporne na antibiotike i predstavljaju prijetnju ljudskom zdravlju. Bakterije otporne na antibiotike ubiju 700 000 ljudi svake godine, a stručnjaci tvrde da ta brojka do 2050. može porasti na 10 milijuna. I tako se dogodilo neizbježno - potrebno je, dakle, razviti nove antibiotike. 


Znanstvenici tvrde da bakterije otporne na antibiotike predstavljaju veću prijetnju čovječanstvu nego rak. Unatoč tim upozorenjima današnja proizvodnja antibiotika postala je tek djelić onoga što je nekada bila. To, primjerice, potvrđuje podatak da je u SAD-u u rujnu 2016. u fazi kliničkog testiranja bilo svega 40 antibiotika u usporedbi sa proizvodnjom stotina lijekova protiv raka.

Razvoju antibiotika potrebna nova financijska sredstva

Cilj objave liste bio je potaknuti usmjerenje sredstava k istraživanju i razvoju novih antibiotika. Rezistentne bakterije prenose svoj genetski materijal na druge bakterije koje na taj način postaju otporne na antibiotike. Gubitkom svojstava antibiotika mnogi medicinski zahvati i tretmani poput transplantacije organa, carskih rezova i kemoterapije postaju rizik za ljudsko zdravlje.

Popis se dijeli u tri kategorije, one kritičnog, visokog i srednjeg prioriteta. U prvu kategoriju spadaju bakterije koje predstavljaju prijetnju bolnicama, staračkim domovima i pacijentim koji su ovisni o medicinskim pomagalima, poput npr. katetera i uređaja za olakšano disanje. Često su uzrok i mogućih smrtonosnih infekcija dišnih putova ili krvnožilnog sustava. U druge dvije kategorije spadaju bakterije koje uzrokuju bolesti poput gonoreje i trovanja hranom.

1. Kategorija kritičnog prioriteta

Acinetobacter baumannii

Pseudomonas aeruginosa

Enterobacteriaceae

2. Kategorija visokog prioriteta

Enterococcus faecium

Staphylococcus aureus

Helicobacter pylori

Campylobacter spp.

Salmonellae

Neisseria gonorrhoeae

3. Kategorija srednjeg prioriteta

Streptococcus pneumoniae

Haemophilus

Shigella spp

Objava liste ukazuje na to da je potrebno istraživati i razvijati nove antibiotike jer bez njih liječnici ne mogu liječiti bolesnike, a neki rutinski zahvati mogu postati i kobni. Osim stručnjaka, i ostatak populacije može pridonijeti u borbi protiv bakterija otpornih na antibiotike odgovornim ponašanjem u zaštiti od infekcija i držeći se uputa oko korištenja antibiotika.

Povodom Svjetskog dana zdravlja udruga Bioteka tiskala je edukativni strip „Roko genijalac" koji služi informiranju građana upravo o ovoj tematici. Internetsku verziju stripa možete pogledati ovdje.

 

Izvori:

The Guardian

Nature.com

http://www.who.int/mediacentre/news/r ... ia-antibiotics-needed/en/" target="_blank">WHO

Acsh.com

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10141