Slavimo mora i oceane!

Datum 08.06.2017 12:06:43 | Kategorija: Biologija

Ocean (foto: NOAA)8. lipnja svake se godine obilježava Svjetski dan oceana. Turistička sezona, vrijeme sunca, mora i kupanja se bliži, ima li stoga boljeg načina da je započnemo od dana posvećenog promišljanju o našim doprinosima ekosustavima od kojih ovisi cijeli život na Zemlji?


Nije tajna da su ljudi najvažniji faktor u pretjeranom iskorištavanju morskih resursa i doprinosu onečišćenju mora i oceana diljem svijeta, međutim dok ostajemo otvoreni za edukaciju i informiranje te uključeni u ponekad i veoma jednostavne i lokalne načine brige za morski i priobalni okoliš, nade ima.

Ocean (foto: NOAA)

Zbog toga je i nastala ideja obilježavanja Svjetskog dana oceana, još davne 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru. Iako je temeljem toga većina država ovaj dan obilježavala neslužbeno, tek je 2008. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela odluku kojom se, od 2009. godine, Svjetski dan oceana obilježava 8. lipnja (Rezolucija 63/111, članak 171.). 

Službeno proglašavanje Svjetskog dana oceana od strane Ujedinjenih naroda značajan je korak u zaštiti i očuvanju svjetskih oceana i prilika za podizanje svijesti javnosti  o trenutnim izazovima s kojim se suočava međunarodna zajednica u vezi sa zaštitom oceana. Neki od njih su pretjerani izlov ribe, onečišćenja svih razina i razmjera te uništavanje staništa vrsta. 

Losos (foto: Pixabay)


Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za razmišljanje o tome što oceani znače za nas. Obilježavanje i slavlje ovog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana,  našeg utjecaja na njih te za poticanje promijene odnosa prema oceanima.

Educirajte se! Udruga Bioteka za vas je putem svojim portala pripremila mnoštvo korisnih, edukativnih i informativnih članaka na temu mora i oceana, od kojih izdvajamo:

1. Dubokomorski okoliš - najmanje istraženo stanište na svijetu

2. Dubokomorski okoliš - najmanje istraženo stanište na svijetu (2. dio)

3. Ulješure kod Rovinja

4. Sargaško more - mitsko more opkoljeno morem

5. U Jadranu prelovljene sve ključne vrste riba

6. Život ispod leda - morska priča

7. Plastisfera - nova životna zajednica u svjetskim morima
8. Kako nastaju nakupine otpada diljem svjetskih oceana?

9. Zašto je more slano?

10. Koraljni grebeni 

11. Rezultati studije: ribe radije jedu mikroplastiku od planktona!

 

Izvori:

NOAA

AZO

Arhiva Biologija.com.hr

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10150