Berlinska vlada zabranjuje seksističke reklame i plakate

Datum 23.06.2017 11:06:28 | Kategorija: Antropologija

Seksualizacija (foto: VoxFeminae)U koalicijskom sporazumu koji je potpisan 2016. godine, berlinska "crveno-crveno-zelena" Vlada koju čine Socijaldemokrati te Lijeva i Zelena stranka, pristala je zabraniti iznajmljivanje gradskog oglasnog prostora oglašivačima koji u svojim reklamama seksualiziraju žene.


Zanimljivo je da je nedavno berlinska Vlada objavila kako planira zabraniti seksističke reklame na svim oglasnim prostorima, uključujući i one koji nisu gradski. O tome je li neka reklama seksistička ili samo seksi odlučivat će stručni žiri.

Reklame koje se u ovom slučaju smatraju seksističkima su one u kojima se "eksplicitno prikazuje fizička ili psihička eksploatacija žena ili njihova podređenost" ili one koje žene prikazuju kao "histerične, komplicirane, potrebite, odgovorne za brigu o djeci i starijima, ovisne o konzumerizmu, zavisne o muškarcima, zavodljive ili kao osobe koje kućanske poslove obavljaju s velikim užitkom", dok paralelno iste reklame muškarce prikazuju kao "racionalne, agresivne, tehnološki nadarene, snažne, autonomne i aktivne u poslovnom svijetu".

Drugi kriteriji za definiranje degradirajućih prikaza žena su "seksualizirani i pornografski prikaz ljudi, posebice žena koje su na taj način svedene na seksualizirane objekte, koji nema apsolutno nikakve važnosti za proizvod", kao i "tijela, osobito tijela (ili dijelova tijela) žena, koja su predstavljena kao objekti ili proizvodi koji su prikazani kao lako dostupni ili otkupljivi".

Ostatak članka pročitajte ovdje.

 

Izvor: VoxFeminae

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10153