Pridružite se obilježavanju 25. Dana dupina!

Datum 29.06.2017 22:06:00 | Kategorija: Biologija

Dupini (foto: Plavi svijet)Ovoga vikenda Institut Plavi svijet slavi jubilarni 25. Dan dupina! Također, Institut ove godine obilježava i 30 godina Jadranskog projekta dupin - najdužeg istraživanja jedne zajednice dobrih dupina u Sredozemlju i u Europi! Za tu posebnu prigodu pripremili su zanimljiva događanja i aktivnosti kojima pozivaju javnost da se uz zabavu i sport pridruži zaštiti dupina i morskog okoliša.

 

 


Petak, 30. lipnja 2017.

U Lošinjskom edukacijskom centru o moru (Kaštel 24, Veli Lošinj) svim zainteresiranima predstavit će se rad Instituta Plavi svijet kroz popularna predavanja o Jadranskom projektu dupin i istraživanju dupina u Jadranu, o morskim kornjačama i europskom projektu njihove zaštite „LIFE Euroturtles" kojeg sufinancira EU te retrospektiva najzanimljivijih dijelova proteklih 25 Dana dupina. Ulaz u centar je slobodan.

Uvečer će se predstaviti izložba dizajnerskog nakita od recikliranih materijala autora Nenada Robana te klupa za odmor Ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru koju su u tehnici mozaika kao poklon za 25. Dan dupina izradili u Centru za zdravo odrastanje „Idem i ja".

Prva večer završit će projekcijom dokumentarnih snimki i video materijala Instituta Plavi svijet.

Subota, 01. srpnja 2017.

Već tradicionalno proslava će biti u znaku zabave, umjetnosti i sporta.  Tijekom jutra naš poznati umjetnik Slaven Kosanović - Lunar i jedan od najboljih meksičkih muralista Farid Rueda oslikavat će pročelje dječjeg vrtića „Cvrčak" u Malom Lošinju. Svi koje zanima kako nastaje umjetnost velikog formata mogu doći promatrati umjetnike na djelu, a njihov rad ostat će trajan poklon Lošinju i na radost mališanima koji ga pohađaju.

Tijekom jutra u Velom Lošinju na rivi predstavit će se dječji crteži na temu mora te radovi učenika Škole primijenjene umjetnosti iz Zagreba. Jutarnje aktivnosti nastavit će se kroz igraonicu i „zaboravljene igre" za djecu.

U popodnevnim satima igre se ponavljaju, a organizirat će se i uvijek popularna „Potraga za skrivenim blagom". Za one koji su više umjetnički usmjereni, bit će organizirana i mala umjetnička radionica za djecu.

Tijekom popodneva u uvali Rovenska održat će se lošinjska „divlja liga" - natjecanje u plivanju i vaterpolo turnir. Prijave su otvorene za sve zainteresirane!

Na kraju Dana dupina u Lošinjskom edukacijskom centru o moru uz prisustvo autora, predstavit će se Umjetnička zbirka Instituta Plavi svijet. Zbirku čine radovi osmero renomiranih likovnih umjetnika Tomislava Buntaka, Vice Tomasovića, Zdenka Bašića, Andree Resner, Vojina Hraste, Slavena Kosanovića Lunara, Sebastijana Dračića i Vendi Vernić koji su prepoznali vrijednost rada Instituta Plavi svijet te odlučili donirati svoje radove na temu mora kao potporu radu Instituta i poklon u povodu 25. Dana dupina. Radovi su u obliku grafika tiskani u ograničenoj seriji i biti će u prodaji kako bi se prikupila sredstva za rad Instituta Plavi svijet. Ovaj jedinstveni koncept sinergije umjetnosti i znanstvenih istraživanja predstavljen je do sada javnosti na izložbama u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i u Galeriji umjetnina u Splitu gdje je dobio izuzetne pohvale.

Proslava 25. Dana dupina završava koncertom Rundek Cargo Tria u Velom Lošinju, na trgu ispred Lošinjskog edukacijskog centra o moru.

Sve aktivnosti tijekom 25. Dana dupina besplatne su i za sudjelovanje otvorene svima!

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10156