Poziv stručnjacima: prijavite se za konferenciju o procjenu utjecaja na okoliš

Datum 12.07.2017 12:07:39 | Kategorija: Okoliš

Zaštita okoliša (foto: Pixabay)Poznato je da je zaštita okoliša odgovornost svih te da svatko može osobno doprinijeti, primjerice racionalnim korištenjem vode ili smanjenjem potrošnje električne energije. No da bi se okolišni problemi sustavno ublažili, a okoliš zaštitio, nužno je djelovanje na globalnoj razini, odnosno neizostavan je doprinos svake pojedine države, pa tako i Hrvatske. 

 


Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju prihvatili smo vrlo visoke standarde zaštite okoliša EU, koji uključuju i provođenje niza složenih postupaka zaštite okoliša i prirode, a s ciljem održivog razvoja. Budući da je provođenje pojedinih postupaka, kao što su strateška procjena utjecaja na okoliš i procjena utjecaja zahvata na okoliš, postalo preduvjetom za korištenje sredstava EU fondova, interes za njihovo razumijevanje, makar i zbog obveza njihovog provođenja, znatno se proširio.

Upravo zato, kao i radi unapređenja razumijevanja postupaka, poboljšanja njihove kvalitete, ali i njihova ubrzanja, Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) redovito organizira Regionalnu konferenciju o procjeni utjecaja na okoliš. Ovo je jedina konferencija u regiji na kojoj je svim sudionicima postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode omogućeno da u ugodnom i prijateljskom okruženju podijele svoja znanja, iskustva i stavove. Zbog svog regionalnog karaktera, konferencija se prometnula u platformu kroz koju hrvatska iskustva, kao i iskustva sudionika iz više od petnaest zemalja, pomažu kolegama iz zemalja regije na njihovom putu prema članstvu u EU.

Konferencija (foto: Pixabay)

Ove godine, od 13. do 16. rujna, održava se Treća regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš u Vodicama, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Partner konferencije je UNECE (United Nations Economic Commission for Europe), zeleni partner je Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a partnerske organizacije su Hrvatski inženjerski savez, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj te Udruga gradova.

Rad konferencije se sastoji od niza stručnih predavanja i okruglih stolova o aktualnim temama iz područja zaštite okoliša i prirode. Stručna predavanja su podijeljena u pet sekcija: Strateška procjena utjecaja na okoliš, Procjena utjecaja na okoliš, Zaštita prirode i održivo korištenje prirodnih resursa, Sudjelovanje javnosti te Zaštita okoliša i financiranje projekata.

Svoje sudjelovanje u konferenciji možete prijaviti do 1. rujna 2017.

 

Izvor: Objava za medije/ HUSZPO

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10157