Civilni sektor predstavio svoju viziju budućnosti EU

Datum 15.07.2017 15:07:00 | Kategorija: Okoliš

Šesti scenarij (foto: GONG)

Preko 250 europskih organizacija civilnog društva predstavilo je alternativnu viziju razvoja Europske unije kojom traže više demokracije, pravednosti i održivosti.


Preko 250 europskih organizacija civilnog društva, kojima se priključio i GONG, predstavili su alternativnu viziju razvoja Europske unije kojom traže više demokracije, pravednosti i održivosti.

Nezadovoljni Bijelom knjigom o budućnosti Europe: Razmatranja i scenariji za EU27 do 2025. u kojoj je  predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio pet scenarija, preko 250 organizacija civilnog društva razvilo je Šesti scenarij - održiva Europa po mjeri građana. Europski civilni sektor time je jasno poručio da želi više Europe okupljene i mobilizirane oko projekta dubinske demokracije, održivog razvoja i socijalne pravednosti.

U Šestom scenariju se u fokus stavlja na društveno, ekonomsko i okolišno blagostanje te nudi vizija Europe u kojoj je „održivost u samom srcu europskog projekta", dok se u svom daljnjem razvoju EU fokusira na"demokraciju i sudjelovanje, društvenu i okolišnu pravednost, solidarnost i održivost, poštivanje vladavine prava, ljudskih prava, kako u Europi, tako i diljem svijeta".

raspravi o Bijeloj knjizi koja se održala u Hrvatskoj, predstavnici organizacija civilnog društva u Europskom gospodarsko-socijalnom vijeću kritizirali su što temeljni dokument ignorira probleme EU-a poput odnosa prema migrantima, urušavanja vladavine prava u državama članicama, ignoriranja negativnih učinaka slobodne globalne trgovine, demokratskog deficita, ...

Šestim scenarijem organizacije civilnog društva nastoje podsjetiti da u fokusu promišljanja o budućnosti europske zajednice mora biti čovjek-pojedinac.

 

Izvor: GONG

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10159