Mladi potaknuti na inicijative i volonterstvo u ruralnim područjima

Datum 15.07.2017 16:07:00 | Kategorija: Antropologija

Ruralize (foto: Ruralize)Kolenica, selo u blizini grada Vrbovca u lipnju je postala dom mladih iz čak 5 zemalja! Cilj ovog događanja razmjene mladih, nazvanog Ruralize, bio je kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse popularizirati život u ruralnim sredinama među mladima, potaknuti ih na pokretanje novih projekata, kao i na vololonterstvo kao važan segment života na selu.


Razmjena mladih iz Litve, Bugarske, Slovačke, Italije i Hrvatske organizirana je u sklopu EU projekta sufinanciranog od strane fonda Erasmus+ u razdoblju od 15. do 23. lipnja 2017. godine. Ciljana skupina bili su mladi koji žive u ruralnim i geografski izoliranim područjima u dobi od 18 do 25 godina, a projekt im je nastojao pokazati različitosti europskih ruralnih sredina, kao i povezati njihov zajednički europski identitet i vrijednosti.

U sklopu teorijskog dijela, sudionici su imali prilike čuti o ruralnim nacionalnim realnostima sudjelujućih zemalja. Tako su postali bogatiji za razna znanja poput onih o načinima socijalizacije mladih na selu, formalnim i neformalnim oblicima obrazovanja, infrastrukturi, najnovijim tehnologijama agrikulturalne proizvodnje, strategijama očuvanja ruralnih krajeva, izvorima financiranja razvoja ruralnih područja i sl. 

Imali su priliku i timski raditi na razvoju marketinške strategije odabranog domaćeg proizvoda, osmisliti načine aktivnijeg uključivanja mladih u organizaciju tradicijskih događanja, stvarati vizije idealnog sustava obrazovanja u ruralnim krajevima, ali kreirati koncept seoskog zabavnog sadržaja privlačnog mladima.

Kada je riječ o praktičnom dijelu, znanja i ideje prikupljani kroz jutarnji teorijski dio ostvarivali su se u popodnevnim satima na zemljištu na kojem treba niknuti centar za mlade Udruge "ZA osmijeh". 62 vrijedne ruke su uz mentorsku podršku stanovnika lokalne zajednice i projektnog osoblja u svega nekoliko dana sagradile mali rekreacijski park za djecu, mlade i odrasle. Park sadrži prostor za opuštanje, čitanje, stvaranje glazbe, sportsko natjecanje te jedinstveno senzoričko iskustvo, a predstavlja opipljivi rezultat projekta te je otvoren za lokalnu zajednicu tijekom glavne aktivnosti.

Osim što su sudionici svojim primjerom razbili predrasude o nezainteresiranosti mladih za razvoj ruralnih područja te ostvarili vrijedan doprinos lokalnoj zajednici, projekt je imao i osobno značenje za svakoga od njih, što ćete najbolje moći provjeriti na službenoj Facebook stranici razmjene.

 

Izvor: Hrvatska mreža za ruralni razvoj

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10160