Održana jubilarna 5. Ljetna škola znanosti u Požegi!

Datum 08.09.2017 14:09:00 | Kategorija: Okoliš

LJetna škola znanosti (foto: LJŠZ)U sauni požeške kotline i ovog je ljeta organizirana Ljetna škola znanosti, internacionalni kamp namijenjen srednjoškolcima željnim praktičnog upoznavanja svijeta znanosti. Praktičnog - jer se škola temelji na radu na znanstvenim projektima s aktualnim temama, u malim grupama (do četri učenika), i s mentorom koji je i sam doktorand iz istog ili sličnog znanstvenog područja. 


Razrađen proces prijave, koji uključuje motivacijsko pismo i intervju, osigurava da su sudionici škole visokomotivirani srednjoškolci koji svojim idejama usmjeravaju znanstvene projekte i obogaćuju cjelokupno održavanje škole.

Statistika ovogodišnjeg programa

Prvi kamp Ljetne škole znanosti (S3) namijenjen je srednjoškolcima koji su završili prvi i drugi razred srednje škole, a održan je u Požegi u razdoblju od 19. do 27. srpnja 2017. godine. LJetna škola znanosti (foto: LJŠZ)Drugi kamp Ljetne škole znanosti (S3++) namijenjen je starijim srednjoškolcima, duži je za dva dana radi kompleksnijih projekata, a održan je u razdoblju izmedu 28. srpnja i 6. kolovoza 2017. godine.

Ukupno je Ljetnu školu znanosti 2017. uspješno "završilo" 42 srednjoškolca/ke iz različitih europskih zemalja: Hrvatske, Srbije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Španjolske i drugih zemalja. U organizaciji je sudjelovalo i 14 voditelja projekata, 12 voditelja kratkih radionica i 4 organizatora škole.

Polaznicima Škole bio je ponuđen rad na šest različitih projekata čije su teme pokrivale područja astronomije, umjetne inteligencije, mikrobiologije, molekularne gastronomije, bioinformatike i aerodinamike.

Polaznici su tako kultivirali bakterije s vlastitih ruku, kose i/ili drugih zanimljivih površina, znanost se uplela u izradu domaćeg sira, kuhanje jaja i pripremanje praška od maslinovog ulja, a pokušali smo odgovoriti I na pitanje jesu li neandertalci bili ljevaci ili dešnjaci.

U sklopu Otvorenih dana škole održano je niz radionica namijenjenih učenicima iz Požege, kako bi i oni na jedan dan mogli obući ogrtač znanstvenika. 

Povijest i organizacija Ljetne škole znanosti

Ove je godine bila peta obljetnica održavanja Ljetne škole znanosti u gradu Požegi. Prva ljetna škola znanosti organizirana je 2001. godine u Višnjanu pod vodstvom Jasne Lay, psihologinje iz Zagreba, te uz pomoć Korada Korlevića, astronoma amatera koji je već imao iskustvo u organizaciji sličnih škola (prva Višnjanska škola astronomije organizirana je davne 1986. godine).

Ideja škole je (bila) omogućiti talentiranim i visoko motiviranim srednjoškolcima rad na znanstvenim projektima iz područja znanosti i tehnologije uz ključne riječi: strast za istraživanjem, razmišljanje izvan okvira, spoznati nešto novo...

S obzirom da je praktičan aspekt učenja nažalost i danas zanemarivan u našem obrazovnom sustavu, uz iznimke određenih škola i fakulteta, ova inicijativa predstavlja jedinstvenu priliku za hrvatske i europske srednjoškolce da se okušaju u praktičnim znanstvenim pitanjima i problemima.

LJetna škola znanosti (foto: LJŠZ)

 

Ljetna škola znanosti (foto: LJŠZ)

Škola je u početcima organizirana u Višnjanu u Istri, dok je porastom potražnje polaznika škola proširena te se već više godina za redom organizira u požeškoj gimnaziji.

Današnji sustav škole usavršavan je kroz godine: uz rad na projektima i nezaobilazna večernja predavanja renomiranih svjetskih i hrvatskih znanstvenika, uvedene su i specijalne radionice tijekom kojih sudionici na jedno poslijepodne promijene temu istraživanja - studenti koji rade na projektima s primarno biološkom temom provedu popodne na projektu vezanom za astronomiju.

Spomenute poludnevne radionice namijenjene su i javnosti i sudionicima škole.

Inicijalna Ljetna škola znanosti bila je namijenjena za sve srednjoškolske uzraste, no 2007. godine škola je podijeljena na S3, za srednjoškolce koji su zavrsili 1. i 2. razred, te S3++, za srednjoškolce koji su završili 3. i 4. razred.

Tko je sve sudjelovao na Ljetnim školama znanosti?

Mnogi etablirani hrvatski, ali i svjetski znanstvenici do sada su obogatili program ljetnih škola znanosti. Kroz godine predavanja su održali hrvatski znanstvenici Ivan Đikić (Sveučilište Goethe, The border is only within ourselves), Bojan Žagrović (Laboratorij Max F. Perutz, On the origin of the universal genetic code) I Ivo Sbalzarini (Institut Max Planck, Teaching computers to look at biological images).

No, svake godine organizatori privuku i druge svjetske znanstvene velikane i dobitnike nobelovih nagrada. Sir Tim Hunt, poznati britanski biokemičar, održao je 2014. godine predavanje u Požegi na temu dijeljenja stanica i otkrića ciklina (Lesson from Life Science - Cell Division) - temu zbog koje je 2001. godine dobio i Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu.

Ljetna škola znanosti (foto: LJŠZ)

Ove godine je pak predavanje o budućnosti znanosti održao Huntov kolega Leland H. Hartwell   također dobitnik iste Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, kao i poznati britanski kemičar Peter Atkins (Sveučiliste Oxford) čiji su udžbenik studenti biologije, kemije i fizike barem jednom držali u rukama.

Ipak, najveću vrijednost školi daju mladi sudionici škole (srednjoškolci) i njihovi nešto stariji mentori (doktorandi s vodećih europskih sveučilista). Ovu školu bih zapravo nazvala inkubatorom mladih znanstvenika jer su mnogi od polaznika odrasli ili će odrasti u vrhunske znanstvenike. Tako je i naša Anđela Šarić (University College London) prošla sve stupnjeve ove škole: od voditeljice radionica, projekata, organizacije skole pa do renomirane predavačice na ovogodišnjoj i prethodnim školama.

Što reći - nastavilo se ovako i dogodine! :)

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10168