Kako čovjek i robot mogu raditi na boljem istraživanju podmorja?

Datum 27.09.2017 12:09:00 | Kategorija: Okoliš

foto: BtSHrvatska postaje domaćin još jednog fantastičnog znanstvenog, ali i popularnog događanja! Breaking the Surface (BtS) je međunarodna terenska radionica koja okuplja znanstvenike, istraživače i studente s ciljem podjele i usavršavanja znanja o podvodnim istraživanjima. Radionica se već deveti put organizira u Hrvatskoj, od 1. do 8. listopada 2017. na atraktivnoj lokaciji hotela Ilirija resort u Biogradu na Moru. 


Organizatori ovog zanimljivog događanja navode kako će u tjedan dana sudionici imati priliku slušati najbolje svjetske stručnjake iz područja kao što su podvodna robotika (MAROB), pomorska biologija (MARBIO), podvodna arheologija (MARCH), pomorska sigurnost (MARSEC) i oceanografija (MARGEO).

Polaznici će moći sudjelovati u praktičnim prezentacijama H2020 projekata DexROVSubCULTron i EXCELLABUST. Nakon obrade i statističke analize, tutorijali se usredotočuju na upotrebu alata i aplikacija za pripremu robotskih misija. Na BtS-u će svoja vozila i njihove mogućnosti  predstaviti i četiri europske tvrtke: Blueprint Subsea (VB), Blueye Robotics (NO), EvoLogics (NJEM) i Norbit (NO). 

foto: BtS

Uz navedeno, i ove godine na programu je „Dan za invovacije" (INNOVA), cjelodnevna radionica u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima.

Jedno od nezaobilaznih događanja na BtS-u su demonstriranje opreme od strane istraživačkih timova i industrijskih partnera koji izlažu i prezentiraju svoje proizvode. Tako će sa Sveučilišta u Zagrebu (laboratorij FER-a, LABUST)  tim mladih znanstvenika predstaviti sustav SubCULTron jata robota koji omogućuje novo, inteligentno, dugoročno i posebno blisko praćenje okoliša.  Prema planu projekta do 2019. godine jato će se sastojati od 120 pojedinačnih robota koji će sakupljati podatke o okolišu u venecijanskim plovnim putovima.

Izdvojena predavanja

MAROB - Podvodna robotika:

Ø  Nikola Mišković (Sveučilište u Zagrebu, HR) o interakciji čovjeka i robota u podmorju

Ø  Kimon P. Valavanis (University of Denver, SAD) o neizrazitoj logici kod navigacije i kontrole bespilotnih vozila

MARBIO - Pomorska biologija:

Ø  Renee E. Bishop Pierce (Pennsylvania State University, SAD) o ispuštanju podzemnih voda i pomorskim ekosistemima

Ø  Craig R. Smith (University Hawaii at Manoa, SAD) o korištenju autonomnih bespilotnih   i daljinskim upravljanim vozilima  u dubokomorskim ekosustavima

foto: BtS

MARCH - Podvodna arheologija:

Ø  Guilermo de Anda (Instituto Nacional de Antropología e Historia, MEX) o podzemnim vodama i podzemlju koje otkrivaju neke od najvećih tajni Maja

Ø  Harun Özdaş (Dokuz Eylul University Institute of Marine Science and Technology, TUR) o pronalasku olupina niz zapadnu obalu Turske

MARSEC - Pomorska sigurnost:

Ø  John Potter (NATO STO Centre for Maritime Research and Experimentation, ITA) o integraciji podvodnih robota i ljudskog djelovanja

MARGEO - Oceanografija:

Ø  Javier Escartin (Institut de physique du globe de Paris, FRA) o proučavanju tragova podzemnih potresa

INNOVA - 3. 10. 2017. Dan za inovacije:

Ø  Martina Schraudner (Fraunhofer Center for Responsible Research and Innovation, NJEM) o idejama kako istraživačke institucije mogu pokrenuti pozitivne  promjene u društvu, naročito u odnosu prema ženama

Ø  Alex Alspach (Toyota Research Institute) o svom iskustvu radeći za Disney Research i Toyota Research  Institute

Ø  Vladimir de Franceschi (Founder Insitute Inc.) o tome kako uspješno pokrenuti vlastiti start-up

foto: BtS

O radionici

BtS-ovu radionicu organizira Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije - LAPOST.

Radionicu od početka uspješno vodi prof. dr. sc. Zoran Vukić, voditelj FER-ovog laboratorija LAPOST uz pomoć međunarodnog programskog odbora te nacionalnog organizacijskog i tehničkog odbora.

Breaking the Surface financira se kroz EU program Horizon 2020, a važnost je prepoznala i američka agencija za financiranje istraživačkih projekata ratne mornarice SAD-a (Office of Naval Research Global - ONRG) kao i Centre for autonomous marine operations and systems - AMOS s Norwegian University of Science and Technology-NTNU.

 

Izvor: Centar za podvodne sustave i tehnologije

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10173