Znanstvenici skloniji podijeliti svoja otkrića od znanstvenica

Datum 20.11.2017 17:11:58 | Kategorija: Antropologija

Znanstvenik i z nanstvenica (foto: Bioteka)Iako znanost postaje sve konkurentnija, znanstvenici su i dalje spremni podijeliti svoj rad s kolegama. To je, čini se, posebno istinito za muškarce znanstvenike koji informacije dijele s drugim pripadnicima svojega spola, a manje za znanstvenice po pitanju dijeljenja informacija s drugim ženama ili između različitih spolova. 


Koliko god kontroverzno zvučalo, ovo su rezultati studije nedavno objavljene u časopisu Scientific Reports. Ovaj zanimljiv, no pomalo zabrinjavajuć uzorak razmjene među znanstvenicima otkrio je tim austrijskih, nizozemskih i njemačkih znanstvenika na čelu s dr. Jorgom Massenom sa Zavoda za kognitivnu biologiju Sveučilišta u Beču.

Smatra se da su ljudi, u usporedbi s drugim životinjama, vrlo prosocijalni i mnogi su eksperimenti potvrdili tu tezu. Međutim, većina navedenih eksperimenata testirala je studente psihologije i to u prilično umjetnim uvjetima, kao što su računalne igre sa zadacima suradnje. Kako bi stekli uvid u ponašanje prosocijalnih ljudi u svakodnevnim situacijama u kojima konkurencija također može igrati ulogu, Massen i njegov tim odlučili su testirati spremnost dijeljenja svog rada unutar visoko konkurentnog područja, odnosno onoga u kojem Massen i njegov tim i sami rade: znanosti.

U eksperimentu je sudjelovalo gotovo 300 znanstvenika iz cijeloga svijeta, pri čemu sudionici nisu dobili ništa zauzvrat. Massen i suradnici poslali su zahtjev svojim kolegama da podijele: a) vlastiti rad objavljen u znanstvenom časopisu ili b) dio vlastitih neobrađenih podataka (pretvarajući se da ih žele uključiti u meta-analizu). Istraživače, međutim, nisu zanimali radovi niti podaci; zanimalo ih je samo hoće li primiti pozitivan, negativan ili nikakav odgovor na zahtjev.

Općenito, većina sudionika pozitivno je reagirala na zahtjev. Ono pak zanimljivo je da su znanstvenici muškog spola koje je kontaktirao muškarac znanstvenik imali više od 15 % veću vjerojatnost da pozitivno reagiraju na zahtjev od a) znanstvenika koje su kontaktirale znanstvenice, b) znanstvenica koje su kontaktirali znanstvenici ili c) znanstvenica koje su kontaktirale druge znanstvenice.

"Takve razlike među spolovima mogu odražavati povećanu konkurenciju žena znanstvenica, staromodne akademske konvencije s ekskluzivnim muškim mrežama i/ili našu evolucijsku povijest u kojoj su bili posebno omiljeni muško-muški savezi", kaže glavni autor dr. Jorg Massen te napominje da su potrebna dodatna istraživanja kako bismo shvatili je li nađeni uzorak osobitost znanstvenika ili općeniti uzorak.

 

Izvori: 

Massen, J.J.M., Bauer, L., Spurny, B., Bugnyar, T. & Kret. M. E. (2017). Sharing of science is most likely among male scientists. Scientific Reports.

Press Release, University of Vienna

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10184