Trećina mladih putem interneta komunicira s osobama koje ne poznaje

Datum 23.11.2017 10:11:40 | Kategorija: Antropologija

Dijete, internet (foto: Pixabay)U utorak, 21. studenog 2017. u Zagrebu su predstavljeni preliminarni rezultati prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu - EU Kids Online (EUKO). EUKO se provodi u 33 europske zemlje s ciljem stjecanja boljeg uvida u navike djece pri korištenju interneta i suvremenih tehnologija.


Zaključak istraživanja je da je internet mladima u Hrvatskoj glavni izvor informacija i ključan alat za socijalizaciju, no zbog neadekvatne edukacije o sigurnom korištenju interneta, mladi prečesto ulaze u razna rizična ponašanja na internetu:

- Trećina mladih putem interneta komunicira s osobama koje ne poznaje.

- Svaki četvrti tinejdžer (15 - 17 godina) susreo se s osobom koju je upoznao online.

- Svaki četvrti tinejdžer te dobi prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvo drugih ljudi na društvenim mrežama.

- Gotovo 2/3 djece u dobi od 9 do 17 godina je na internetu u proteklih godinu dana vidjelo seksualne fotografije ili film gole osobe, a da im nije bila namjera vidjeti ih.

Više od 50% mladih je u posljednih godinu dana dobilo neku vrstu neprimjerene ili povređujuće poruke. No, samo ih je 11% tražilo pomoć nakon uznemirujućeg sadržaja, većina samo zatvori aplikaciju ili stranicu. Jedno od četvero njih ignorira taj problem.

Roditelji, kao najvažnija spona između djeteta i vanjskog svijeta, nisu dovoljno uključeni u medijski odgoj svoje djece. Istraživanje je pokazalo da češće o aktivnostima na internetu razgovaraju s djecom mlađe dobi, puno češće nadziru njihovu aktivnost na internetu te im češće daju savjete o ponašanju na internetu. Tinejdžeri su u velikoj mjeri u korištenju interneta bez nadzora.

Partneri projekta žele omogućiti kvalitetnu podlogu za kreiranje obrazovnih politika, izradu edukativnih materijala za djecu i roditelje te nacionalnih smjernica za sigurno korištenje interneta.

Koordinator ovog istraživanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK), glavni partneri Agencija za elektroničke medije i Hrvatski Telekom (kroz inicijativu „Šeraj pozitivu, blokiraj negativu!"), a ostali partneri su: OŠ Većeslava Holjevca (Grad Zagreb), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu/Centar za sigurniji internet (CSI). Projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Izvor: RODA

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10186