Škole, uvedite vodu uz školski obrok i pomoći ćete u smanjenju pretilosti!

Datum 12.12.2017 11:12:00 | Kategorija: Prehrambena tehnologija

Voda (foto: Pixabay)Konzumiranje vode uz školski obrok može dovesti do smanjenja pretilosti kod djece, što bi istovremeno moglo smanjiti i troškove liječenja te troškove neizravno povezane s ovim problemom.


Znanstvenici dobivene podatke temelje na programu provedenom u 1200 osnovnih škola između 2009. i 2013. godine. U školske kantine postavljeni su aparati za vodu, što je dovelo do utrostručenja njene konzumacije za vrijeme ručka te do malog, ali značajnog smanjenja rizika od pretilosti u narednih godinu dana.

I ranije provedeno istraživanje na odraslim osobama, objavljeno u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics, pokazalo je da se konzumacijom veće količine vode ne mijenja nužno i njihova prehrana, no smanjuje se unos šećera i zasićenih masti, što znatno utječe na tjelesnu masu.

Kada bi i djeca konzumirala više vode umjesto punomasnog mlijeka uz svoj školski obrok, značajno bi se mogli smanjiti i troškovi, s obzirom na smanjenje broja pretilih osoba i osoba prekomjerne tjelesne težine. 

Znanstvenici smatraju da je program uvođenja vode u školske kantine ekonomičan način prevencije pretilosti pa bi škole trebale razmotriti ovu opciju zbog smanjenja opće pretilosti, a k tome i dugoročnog smanjenja zdravstvenih troškova.

 

Izvor: Maja Biličić/Vitamini.hr

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10191