Cimet u borbi s pretilošću

Datum 18.01.2018 12:01:10 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Cimet (foto: Pixabay)Začin kojeg svi povezujemo s blagdanskim vremenom, cimet, u nedavnom je istraživanju pokazao obećavajuće rezultate u aktivaciji metabolizma masnih stanica, adipocita, putem procesa termogeneze (stvaranja topline).

 


Prijašnja istraživanja provedena na miševima već su potvrdila da korištenje aromatičnog spoja prisutnog u cimetu, cimetaldehida, može rezultirati nižom stopom pretilosti i boljim glikemijskim statusom. Nerazjašnjeni mehanizmi kojima cimetaldehid postiže takav učinak, kao i moguća primjena na ljudima, bili su glavni pokretač aktualnog znanstvenog rada koji je ponudio konkretne znanstvene odgovore.

U istraživanju su testirane masne stanice, adipociti, od dobrovoljnih davatelja različitih dobnih skupina, nacionalnosti i indeksa tjelesne mase.

Tijekom istraživanja je opaženo da kod stanica izloženih cimetaldehidu dolazi do povećane sinteze enzima koji su uključeni u metabolizam lipida.

Dodatno, zabilježen je i porast regulatornih proteina Ucp1 i Fgf21 koji su uključeni u proces termogeneze.

Cimet je tisućama godina prisutan u pripremi hrane, dobro je prihvaćen od ljudi, a zasigurno bi bio bolje prihvaćen i u terapiji pretilosti u odnosu na farmakološke pripravke. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdila kolika je količina cimetaldehida optimalna za postizanje metaboličke ravnoteže i izbjegavanje neželjenih nuspojava.

 

Za daljnje istraživanje:

>>> Richard Anderson : "Cimet je bolji i od češnjaka. Mnogo bolji!"

>>> Biljke koje proizvode drogu - opijumski mak

>>> Afrodizijaci ili kako začiniti seksualni život

>>>Kako su začini promijenili svijet

>>> Piramida pravilne prehrane - nekad i danas

 

Izvor: Vitamini.hr

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10195