11 godina čarolija u kemiji!

Datum 16.02.2018 09:02:58 | Kategorija: Antropologija

Čarolije u kemiji (foto:PMF)Škola za čarobnjake i vještice koja će 16. veljače 2018. i ove godine biti održana na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu svojevrstan je poklon za 150 osnovnoškolaca iz zagrebačkih osnovnih škola. 


Predstava "Čarolije u kemiji" projekt je Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu namijenjen djeci i učenicima nižih razreda osnovnih škola sa svrhom popularizacije kemije i prirodoslovlja općenito. Ove godine obilježava se jedanaest godina izvođenja. Predstava je nastala 2007. godine na inicijativu nekolicine zaposlenika Kemijskog odsjeka, a prema ideji Nenada Judaša, koji je lik Čarobnjaka osmislio i glumio još 2000. godine u seriji predavanja koja su bila popratna manifestacija izložbe Nenada Raosa Deset kemijskih pokusa (koji su promijenili svijet). Do sada je predstava izvedena dvadeset dva puta (uz ovogodišnje dvije predstave dvadeset četiri puta), a ukupno je prisustvovalo više od 3000 djece.

Predstavom Čarolije u kemiji učenicima se nastoji prikazati kao zabavnu znanstvenu disciplinu, prijelaz iz svijeta mašte i nemogućeg prema spoznaji da se i naizgled neobjašnjive pojave mogu razumjeti i predvidjeti.

Radnja predstave događa se u Školi za čarobnjake i vještice gdje učenici ove neobične škole stječu vještine i primjenjuju naučena znanja u raznim disciplinama poput Kulinarstva, Popularne glazbe, Kontroli vremena, Priređivanju vatrometa i ostalim predmetima cjelovitog programa odobrenog od strane povjerenstva za čarobnjaštvo i vještičarenje.

Čarolije u kemiji (foto:PMF)

Predstava je interaktivna te gledatelji i sami imaju priliku „izmućkati" plavu i crvenu bocu, dodirnuti crnu zmiju. Prije i nakon predstave za djecu su organizirane radionice u suradnji sa studentskom sekcijom Hrvatskog kemijskog društva Znanstvene čarolije. Svako dijete nakon pogledane predstave dobiva priznanje da je postao „Naš mali kemičar" odnosno „Naša mala kemičarka".

Uspjeh predstave, zadovoljna lica djece i entuzijazam svih sudionika održavaju ovu predstavu živom, dopunjavaju je, nadograđuju i podižu na sve višu razinu već od 2007. godine.

Organizatori kažu da njihovi prvi posjetitelju već imaju studentska prava, a brojni studiraju programe iz STEM područja. U pripremi i izvedbi svih dosadašnjih Čarolija sudjelovalo je oko četrdesetak djelatnika i isto toliko studenata Kemijskog odsjeka.

Udruga Bioteka, kao višegodišnji akter u popularizaciji znanosti i STEM-a u Hrvatskoj, od srca čestita uključenim djelatnicima Kemijskog odsjeka PMF-a na entuzijazmu i volji da se ovaj projekt održi već više od deseteljeća, a malim učenicima Škole za čarobnjake i vještice želimo odličnu STEM zabavu!

 

Izvor: Čarolije u kemiji

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10198