Parku prirode Papuk produljen status UNESCO svjetskog geoparka

Datum 06.03.2018 09:03:18 | Kategorija: Okoliš

PP Papuk (foto: Wikimedia Commons)Zaključak dvočlane komisije iz UNESCO-a prošle godine pozitivan je za Park prirode Papuk. Zašto je ovaj biser "Panonskog mora" i dalje jedan od naših najvažnijih očuvanih područja prirode i zašto takav treba ostati, doznajte u nastavku.


Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti, što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, kao i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim periodima prošlosti Zemlje.

Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u "Panonskom moru". U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj - stupastog lučenja vulkanskih stijena.

Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio je svoju prepoznatljivost preko vrijedne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dijela Papuka i Krndije. Godine 2007. park je prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova.

2015. geoparkovi su postali novi službeni Program UNESCO-a, Međunarodni geoznanstveni i geopark program, te je 127 geoparkova diljem svijeta postalo dio programa "Svjetski geoparkovi UNESCO-a".  

PP Papuk (foto: Wikimedia Commons)

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk, prvi i zasad jedini UNESCO geopark u Hrvatskoj, u srpnju 2017. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova, Marco Firpo iz Italije te Zheng Yuan iz Narodne Republike Kine.

Tijekom trodnevnog posjeta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle četiri godine, od infrastrukturnih novina do novih projekata, a susreli su se i s dionicima i predstavnicima lokalne uprave.

Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovu izvješća revalidatora, donijelo je odluku o produljenju statusa UNESCO svjetskog geoparka za dvije godine, uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu.

 

Izvor:

MZOIP.hr 

PP Papuk

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10199