Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu

Datum 08.05.2018 13:05:00 | Kategorija: Biologija

Supovi (foto: BIOM)Plavnik, Kvarnerić, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine pronađeni kao ozlijeđeni ptići, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljujući djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM.

 


Pet supova je završilo u Oporavilištu za supove "Beli" kojim upravlja Javna ustanova Priroda nakon što su kao rezultat uznemiravanja zbog turističkih tura brodom pali u more oko otoka Plavnika. Radi se o mladim pticama koje su bile prestrašene turistima te su pokušale prerano odletjeti iz gnijezda. Ove jedinke su imale sreće te su spašene i dopremljene u centar, iscrpljene i dehidrirane, nakon višesatnog boravka u moru. Šesti sup, Pavlomir, nazvan je tako po mjestu gdje je pronađen, a u oporavilište je dovezen nakon što je lani ušetao u prodavaonicu pršuta.

Supovi (foto: BIOM)

Nakon što su jedinke tijekom posljednje godine dobile na masi, vraćene su u prirodu. U puštanju su uz Javnu ustanovu Prirodu sudjelovali zaposlenici zagrebačkog Zoološkog vrta te Udruge Biom.

Supovi (foto: BIOM)

Djelatnici BIOM-a opremili su puštene jedinke satelitskim odašiljačima osiguranima u sklopu EU projekta Like (Interreg Slovenija-Hrvatska).

 

Izvor: Biom.hr

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10212