Hrvatske znanstvenice objavile rad u časopisu koji recenziraju djeca!

Datum 19.08.2018 12:08:00 | Kategorija: Biologija

foto: kids.frontiersin.orgZnanstvenice Ivana Babić i Sandra Hudina s Prirodoslovno matematičkog fakulteta i Ana Bielen s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu objavile su znanstveni članak u časopisu Frontiers for young minds. Radi se o znanstvenom časopisu za djecu koji funkcionira kao pravi znanstveni časopis, a recenzenti radova su djeca. Riječ je o prilagođenom članku iz 2016. godine za uzrast od devet godina na dalje, objavljenom u časopisu Science of the Total Environment


Slatkovodni ekosustavi predstavljaju raznolika i produktivna područja s velikim brojem endema i visokom bioraznolikošću. Zbog svojih pozicija i dimenzija jako su osjetljivi na rastući antropogeni pritisak i invazivne vrste. Poznato je da invazivne vrste ugrožavaju biološku raznolikost, mogu uzrokovati potpuni nestanak autohtonih vrsta i, osim ekološke, uzrokuju i ekonomske štete. Glavne značajke tih vrsta su velik broj potomaka, nepostojanje neprijatelja u novom okruženju te činjenica da se brzo uklapaju u novi okoliš i nisu izbirljive oko hrane. Predpostavlja se da je ključna odrednica u uspješnosti invazivnosti neke vrste velika tolerancija na zagađenje i okolišni stres.

Kako bi potvrdile ove pretpostavke, znanstvenice su provele eksperiment s dvije vrste slatkovodnih školjkaša: nativnom vrstom običnom bezupkom (Anodonta anatina) i invazivnom vrstom istočnoazijskom bezupkom (Sinanodonta woodiana). Obje vrste prisutne su u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da je istočnoazijska bezupka unesena pomoću riba. Male ličinke tog školjkaša pričvrste se za škrge riba, a jednom odvojene od ribe padaju na dno jezera ili rijeke i započinju sa životnim ciklusom.

Anodonta anatina (foto: EOL)

Obična bezupka (Anodonta anatina)

Nativni i invazivni školjkaši izloženi su različitim temperaturnim uvjetima: niska (10 ºC), optimalna (18 ºC) i visoka (26 ºC). Optimalna temperatura za obje vrste služila je kao kontrolna skupina u eksperimentu, a ostale dvije predstavljale su uvjete okolišnog stresa. Nakon dva tjedna eksperimenta znanstvenice su pomoću različitih testova i biomarkera provjerile fiziološko stanje školjkaša. Rezultati su pokazali da su se nativna i invazivna vrsta jednako dobro ponašale pri optimalnoj temperaturi, međutim invazivna vrsta snalazila se bolje pri niskoj i visokoj temperaturi od nativne vrste. Rezultat takvog istraživanja potvrđuje navedenu pretpostavku da su invazivne vrste otpornije na okolišni, stres što im omogućuje brzo širenje.

Sinanodonta woodiana (EOL)

Istočnoazijska bezupka (Sinanodonta woodiana)

Globalne promjene kopnenih i vodenih okoliša, kao što je globalno zatopljenje, pružat će prednost invazivnim vrstama u njihovu širenju, dok će nativne vrste biti ugrožene i povećat će se stopa njihova izumiranja. Ovaj rad može doprinijeti podizanju svijesti javnosti o štetnosti invazivnih vrsta na autohtone vrste i biološku raznolikost, čemu se nadamo da doprinosi i ovaj članak. Važno je znati da se osim znanstvenika u zaštitu biološke raznolikosti može pridružiti bilo tko.

UPAMTITE: sa stranim vrstama životinja i biljaka moramo se ponašati odgovorno i kontrolirati njihovo širenje u okolišu. Više informacija i savjeta možete doznati OVDJE.

 

Pročitajte i:

Broj invazivnih vrsta sve je veći

Kada miroljubiva vrsta postane invazivna

Invazivne biljke pridonose očuvanju ugroženih kornjača

Anđeo ili demon - može li invazivna vrsta imati pozitivan utjecaj?

IRB se pridružio globalnoj mreži istraživanja genomske bioraznolikosti

 
Izvori:

Bielen, Ana, et al. "Differences in tolerance to anthropogenic stress between invasive and native bivalves." Science of the Total Environment 543 (2016): 449-459.

Babić I, Hudina S and Bielen A (2017) Invasion of the Chinese Pond Mussels-What Makes These Harmless-Looking Animals So Dangerous?. Front Young Minds. 5:56. doi: 10.3389/frym.2017.00056

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10213