Iva Tolić izabrana u članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju

Datum 19.08.2018 13:08:59 | Kategorija: Antropologija

Iva Tolić (foto: IRB)Za izvanredna znanstvena dostignuća u području molekularne stanične biologije, posebno u području istraživanja staničnih mikrotubula, prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković izabrana je u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO).

 


Osim prof. Tolić, EMBO je u punopravno ili pridruženo članstvo izabrao još 61 osobu iz područja znanosti o životu koje se u svom radu ističu izvrsnim rezultatima, a povezivanjem unutar organizacije dodatno će ojačati istraživačku zajednicu kroz međunarodne znanstvene suradnje.

Članovi/ce organizacije aktivno su uključeni/e u njezin rad djelujući kroz tijela poput vijeća, odbora i direkcija, i to sudjelujući u ocjenjivanju prijava za financiranje projekata od strane EMBO-a, mentorstvu mladih znanstvenika/ca i davanju prijedloga za unaprjeđenje aktivnosti organizacije.

Većina novoizabranih članova/ca, uključujući i prof. Tolić, dolazi iz 17 zemalja članica Europske konferencije za molekularnu biologiju (EMBC), EMBO-ovog međuvladinog tijela za financiranje. Ostali članovi izvan europskih zemalja uključuju istraživače i istraživačice koji/e trenutno rade u zemljama poput Argentine, Brazila, Indije, Japana, Kanade, Kine i SAD-a.

„Članstvo u ovoj organizaciji predstavlja priznanje mom cjelokupnom znanstvenom radu i mom timu, što me čini izuzetno ponosnom i sretnom. Drago mi je da su me kolege izabrali u punopravno članstvo vodeće svjetske organizacije u području molekularne biologije, što svakako predstavlja i dodatnu motivaciju u mom budućem znanstvenom radu. Kroz svoje aktivnosti širom svijeta, EMBO je usmjeren jačanju međunarodne znanstvene suradnje i razmjene kako bi se na najbolji način iskoristilo bogato iskustvo i umreženost svih naših članova što je jedna od najvažnijih komponentni u bavljenju znanstvenim radom na najvišoj razini", izjavila je prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković.

Prof. dr. sc. Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu, radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković. 2015. godine dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC), a dobitnica je i mnogih nagrada među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti.

Udruga Bioteka od srca čestita na ovom velikom postignuću!

Hvala Vam, Iva, na ogromnom trudu i doprinosu hrvatskoj i svjetskoj znanosti!

 

Izvor: Institut Ruđer Bošković

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10214