Otkrivene stanice koje pomažu u regulaciji masnog tkiva

Datum 19.08.2018 15:08:00 | Kategorija: Zdravlje i medicina

Zdrava hrana (foto: Pixabay)U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature znanstvenici su opisali stanice prisutne u masnom tkivu koje mogu aktivno utjecati na regulaciju masnog tkiva.

 


Koristeći tehniku transkriptomike pojedinačnih stanica znanstvenici su iz masnih tkiva, osim adipocita, identificirali i brojne tzv. obitelji stromalnih stanica. Budući da obitelji stanica pokazuju slične genske osobine, pretpostavka je da imaju i slične mehanizme djelovanja

Istraživanjem obitelji stromalnih stanica, pronađena je obitelj (Areg) koja ne samo da se ne razvija do zrelih masnih stanica već ima upravo suprotan učinak - može smanjiti proces nastanka masnih stanica, adipogenezu.  

Rezultati istraživanja daju nadu da bi novootkrivena obitelj stromalnih stanica mogla utjecati na regulaciju prividno inertnog masnog tkiva.

Aktivacijom ciljanih stromalnih stanica dugoročno bi se moglo utjecati na kontrolu i smanjenje rizika od pretilosti i dijabetesa tipa II.

Zaključno, ističe se da je kontroliranje rasta masnih stanica pored metaboličkog zdravlja iznimno važno i za procese starenja nekih tkiva, primjerice mišićnog i koštanog. S ciljem opisivanja svih funkcija otkrivene obitelji stromalnih stanica (Areg), znanstvenici pozivaju na dodatna istraživanja.

 

Više o ovoj temi možete pročitati u našim člancima:

Prednosti i mane keto dijete

Škole, uvedite vodu uz školski obrok i pomoći ćete u smanjenju pretilosti!

Spojevi u čokoladi za prevenciju pretilosti 

Dugotrajni stres može uzrokovati pretilost

Većim unosom vode efikasnije gubimo kilograme

Ukusna hrana bez masti i šećera, zar je to moguće?

 

Izvor: Vitamini.hr

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10216