Europska noć istraživača u pet hrvatskih gradova

Datum 17.09.2018 08:09:59 | Kategorija: Antropologija

Noć istraživača (foto: Pixabay)Europska noć istraživača, najveći popularno-znanstveni događaj u Europskoj uniji, održat će se 28. rujna 2018. u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je koordinator tog dvogodišnjeg projekta financiranog u sklopu Obzora 2020. s više od 2,5 milijuna kuna.


U realizaciji projekta naziva "Techno-Past Techno-Future: European Researchers´ Night" uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja sudjeluje još 17 partnera, među kojima su sveučilišta te Institut Ruđer Bošković, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za društvena istraživanja.

Europska noć istraživača je inicijativa Europske unije kojom se želi podići svijest građana o važnosti znanosti za društvo i značaju znanstvenog rada.

Glavna aktivnost projekta je organizacija događaja Europska noć istraživača u pet hrvatskih gradova koji se tradicionalno održava zadnjeg petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima.

Osim aktivnosti tijekom glavnog događaja organiziraju se i predaktivnosti u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Dubrovniku, Varaždinu i Koprivnici u kojima sudjeluju svi partneri.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je na konferenciji za novinare da taj projekt, osim što upisuje Hrvatsku na kartu aktivnosti koje su koordinirane diljem Europe, daje priliku da u Hrvatskoj smislenije i jasnije progovorimo o tome što je znanost, što rade znanstvenici i koja je uloga znanosti općenito jer se znanost često percipira na stereotipan način.

Stoga to što znanstvenici izlaze iz laboratorija i ulaze u javne prostore te progovaraju o znanosti, a s druge strane građani imaju priliku ući u laboratorij i biti barem na trenutak znanstvenici, važno je za razumijevanje toga što znanost predstavlja, ali i za financiranje znanosti, zaključila je Divjak.

Upozorivši kako Hrvatska u tom aspektu ne stoji dobro, Divjak je napomenula kako su oni učinili to da se sredstva iz europskih fondova za znanost povlače 10 puta brže, a nada se da će do kraja godine ta brojka biti oko dvije milijarde kuna, što se još prije godinu dana činilo nemogućim.

Ministrica je naglasila također potrebu za promjenama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja na način da on bude otvoren, uz ostalo, i za veću suradnju znanstvenika i gospodarstva.

 

Izvor: MZO

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10217