Bioteka dovršila provedbu projekta koji tematizira rad s darovitom djecom

Datum 31.08.2018 19:08:00 | Kategorija: Akcije

Projekt PANDA (foto: Bioteka)U razdoblju od 1. listopada 2017. do 31. kolovoza 2018. udruga Bioteka provela je projekt PANDA 2 - projektna nastava za darovitu djecu. Projekt predstavlja kombinaciju najbolje prakse stečene prošlogodišnjim radom na provođenju PANDA edukacije, zatim višegodišnjim radom novih uključenih partnera te novih znanstvenih i stručnih spoznaja u metodici rada s darovitom djecom. 


Tijekom školske godine 2017./2018. djeca su kroz projektnu i problemsku nastavu istraživali teme koje su bile podijeljene po modulima te se svaka tema obrađivala između četiri i osam tjedana, ovisno o procijenjenom vremenu i željama djece. 

Tako su kroz modul nazvan „Hrana, poljoprivreda i zdravlje" istraživali nutritivnu vrijednost različitih namirnica, prehrambene navike ljudi diljem svijeta te kroz izradu modela farma raspravljali i učili o održivom razvoju. 

Projekt PANDA 2 (foto: Bioteka)

Modul „Mikrobiologija" donio je, među ostalim, istraživanja bakterija na Prehrambeno - biotehnološkom fakultetu, dok su se na modulu „Geologija, geofizika i klimatologija"kroz različite slikovite aktivnosti obrađivali kontinenti, kako izgledaju tektonski poremećaji, Zemljina unutrašnjost itd.

Modul „Ponašanje, zaštita i dobrobit životinja" doveo nam je u goste dr.sc. Irenu Petak, stručnjakinju za ponašanje životinja i njezinu kućnu ljubimicu. Na ovim radionicama djecu su naučila važna pravila o ponašanju sa životinjama koja su mogla odmah primijeniti u izravnom kontaktu sa psom. Zadnji modul, „Znanstvena pismenost i znanstveno - istraživački rad", donio je cijelo šarenilo različitih istraživanja koja su djeca samostalno osmislila i provodila te naposljetku izradila plakat koji su onda prezentirali svojim vršnjacima u školi.

Ovaj projekt obuhvatio je i suradnje s volonterima, institucijama, udrugama, različitim suradnicima, a polaznici su imali prilike sudjelovati i na terenskim izletima u Hrvatski prirodoslovni muzej, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Reciklirano imanje Vukomerić, Dom za nezbrinute životinje Dumovec te terenski izlet u Maksimirgdje smo promatrali ptice.

Projekt PANDA 2 (foto: Bioteka)

Reakcije roditelja i djece te njihove evaluacije na kraju projekta, zaista su pokazale koliko su djeca oduševljena ovim projektom te koliko ovakvih istraživačkih sadržaja nedostaje djeci u njihovom formalnom obrazovanju. Vjerujemo kako smo ovim projektom doprinijeli odgoju i obrazovanju osnovnoškolce djece, podignuli razinu njihove znanstvene pismenosti, ukazali na primjenu znanosti u našem svakodnevnom životu te smo, vjerujemo, neke od njih, već sada potaknuli na karijere u prirodnim znanostima.

Hvala svima koji su sudjelovali u projektu, a posebno našim malim polaznicima i polaznicama koji su cijele godine vrijedno radili! 

 

Više o projektu možete doznati OVDJE.


 

 

 

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti korisnica je financijske podrške Nacionalne  zaklade u području  izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.

Objavu ovog članka omogućila je financijska podrška Nacionalne zaklade  za razvoj civilnoga društva. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost  autorice i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

 

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10219