Provedite ljeto istražujući Natura 2000 vrste!

Datum 30.01.2020 20:01:00 | Kategorija: Biologija

ESC360 (foto: Petra Novina)2020. je tek započela, a kad bih vam rekla da ovo ljeto možete provesti istražujući Natura 2000 vrste u Italiji, biste li se prijavili već danas? ESC360 Monitoring forest biodiversity in the Italian Natura2000 Network (https://www.life360esc.eu/en/) je projekt unutar volonterskog programa Europskih snaga solidarnosti i biolozima dobro znanog LIFE-a. Cilj projekta je kroz 2 godine okupiti i educirati 360 mladih volontera u 3 zaštićena područja Italije.


Osobno sam 2019. godine sudjelovala u projektu, čiji je prvi tjedan uključivao edukacijski trening na kojemu je niz stručnjaka održalo predavanja o zaštiti prirode, ekologiji, biologiji te rasprostranjenosti i monitoringu Natura 2000 vrsta flore i faune. 

ESC360 (foto: Petra Novina)

Nakon toga smo se podijelili u 4 manje grupe te izabrali zaštićeno područje u kojem želimo raditi sljedeća dva mjeseca. Prva grupa volontera volontirala je u svibnju i lipnju 2019., a ja sam se pridružila drugoj grupi te sam srpanj i kolovoz provela u rezervatu Bosco Fontana u blizini Mantove na sjeveru Italije.

Dolina rijeke Po u prošlosti je bila bogata šumama hrasta lužnjaka i običnog graba koje su čovjekovim aktivnostima uništene i svedene na vrlo usko područje, stoga je rezervat Bosco (šuma) Fontana zaštićen i životni ciklus šume se odvija prirodnim putem. 

Mrtvo drvo, koje se ostavlja da trune, predstavlja važno stanište i izvor hrane mnogim saproksilnim kornjašima, a duplje su dom pticama dupljaricama i ponekim malim sisavcima. Naš volonterski ''posao'' podrazumijevao je prvenstveno monitoring Natura 2000 vrsta koje obitavaju u šumi. Uz pomoć zaposlenika parka prema protokolima provodili smo monitoring jelenka (Lucanus cervus), žabe gatalinke (Hyla arborea) i mnogobrojnih vrsta ptica, a postavljali smo i zamke za mirišljavog samotara (Osmoderma eremita) te smo izradili popise vrsta danjih leptira, vretenaca i ravnokrilaca. Učili smo preparirati kukce, postavljali fotozamke, mjerili i određivali vrste drveća kako bi se usporedilo stanje nekad i danas te donijele mjere za daljnju zaštitu rezervata.

Tijekom projekta postavljali smo i zamke za invazivnog raka Procambarus clarkii te ulovili desetke jedinki. Krajnji zadatak našeg projekta bio je izraditi edukativne materijale o prisutnim invazivnim vrstama i ispitati stavove građana o njihovom utjecaju na živi svijet

ESC360 (foto: Petra Novina)

Pomalo razočaravajući rezultati i neinformiranost građana podsjetili su nas na važnost našeg posla i potrebu daljnje edukacije javnosti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta.

U sklopu našeg boravka posjetili smo i drugu grupu volontera u Toskani te Prirodoslovni muzej u Veroni koji je osnovan sredinom 19. stoljeća, baš kao i naš u Zagrebu. Svi vikendi su bili slobodni pa sam ih iskoristila za kupanje u jezeru Garda, planinarenje, posjet Bologni i Modeni

Izraz ''La dolce vita'' (slatki život) ne dolazi slučajno iz Italije jer on tamo i jest takav. Dobra hrana, vina, umjetnost i izražena sklonost prema uživanju sastavni su dijelovi Italije koje je lako zavoljeti, a jamčim vam da ćete se vratiti i s osnovnim znanjem talijanskog jer je komunikacija na engleskom ponekad jaaako komplicirana.

Kako se prijaviti?

Postupak prijave je opisan na službenoj stranici organizacije, a prvi korak je registracija na portal Europskih snaga solidarnosti na kojemu možete pronaći mnogobrojne prilike za kratkoročno (do 2 mjeseca) i dugoročno volontiranje (od 2 do 12 mjeseci). Prijaviti se mogu svi mladi od 18 do 30 godina i projekt pokriva troškove prijevoza, hrane i smještaja. Prijave za 2020. godinu su otvorene, a poziv možete pronaći na sljedećoj poveznici https://www.life360esc.eu/en/news/7-news/ready-go/58.html.  

Sretno!

Članak je sa stranice Biologija.com.hr
http://biologija.com.hr

URL za ovaj članak je:
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=10239